STRASBOURG / Osniva se istražiteljski centar za rusku agresiju na Ukrajinu

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Međunarodni centar za koordinaciju u cilju progona zločina ruske agresije na Ukrajinu, sa sjedištem u Den Haagu, proradit će u srpnju, rekao je u petak europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

 

Centar ima zadaću “prikupljati i čuvati dokaze o zločinu agresije i omogućiti konzultacije tužitelja… ne samo u vezi istraga, nego i mogućeg progona”, rekao je belgijski povjerenik na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim državnim tužiteljem Andrijom Kostinom.

Zamišljen je kao prva faza prije uspostave posebnog suda koji će suditi najvišim ruskim dužnosnicima, što traži Kijev.

Međunarodni kazneni sud (ICC) nadležan je samo za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Ukrajini, a ne “zločin agresije” koju je počinila Rusija, što se može pripisati njezinim najvišim dužnosnicima.

EU podržava uspostavu sudskog tijela nadležnog za tu vrstu zločina, ali njegov točan oblik postavlja složena pravna pitanja.

Kostin je pozvao “sve demokratske zemlje koje su na različitim forumima već glasale da je Rusija nad Ukrajinom počinila agresiju” da podrže uspostavu takvog tijela.

Privremeno “tužiteljstvo” bit će osnovano u sjedištu Eurojusta, europske agencije za pravosudnu suradnju u kaznenim pitanima. Bit će integriran u “zajednički istražiteljski tim”, koji već čini šest zemalja EU-a (Litva, Poljska, Estonija, Latvija, Slovačka, Rumunjska) i Ukrajina, a u kojem sudjeluje i ICC.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori