O IZBORU RUKOVODSTVA FBiH SIP BiH/Dobili smo samo materijal sa Zastupničkog doma

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (CIK BiH), u skladu s člankom 2.9 stavak (1) točka 9. Izbornog zakona BiH, utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih ovim zakonom, ovjerava da su ti izbori provedeni u skladu sa zakonom i objavljuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, priopćeno je iz SIP-a BiH.

Izbori za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH vrše se u skladu s odredbama članka 9.14, 9.15, 9.16, 9.17, 9.18 i 9.19 Izbornog zakona BiH, navode iz SIP-a u vezi s postupkom utvrđivanja i potvrđivanja rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

Ako ne bude dogovora odlučuje Zastupnički dom

Istovremeno, podsjećaju da u skladu s člankom 9.19 stavak (1) Izbornog zakona BiH, “Tri kandidata izabrana u skladu s člancima 9.13 do 9.18 ovog zakona odlučuju između sebe koji od njih će obavljati funkciju predsjednika, a ako se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Zastupnički dom.“.

– U skladu s člankom 58h. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenim Izbornim zakonom BiH, Odluka nadležnog doma Parlamenta FBiH o izboru liste od tri kandidata u skladu s člancima 9.13 do 9.18 Izbornog zakona BiH i odluka iz članka 9.19 stavak (1) tog zakona, zajedno s kompletnim izbornim materijalom dostavlja se SIP-u BiH na utvrđivanje i potvrđivanje rezultata izbora u skladu s člankom 2.9 stavak (1) točka 9. Izbornog zakona BiH – navodi se.

Čekaju da se steknu uvjeti

Iz SIP-a, također, podsjećaju da je do danas ovo povjerenstvo primilo izborni materijal samo od Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

– Da bi moglo pristupiti postupku utvrđivanja izbornih rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH neophodno je da SIP BIH dobije izborni materijal iz Doma naroda Parlamenta FBiH kao i odluku iz članka 9.19 stavak (1) Izbornog zakona BiH – ističe se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, SIP BiH kada se steknu uvjeti donosi odluku o utvrđivanju rezultata izbora, a nakon protoka roka za podnošenje žalbi i nakon pravomoćnosti odluke, SIP BiH donosi odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike FBiH i objavljuje je u “Službenom glasniku BiH“.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori