DAVID PETRAEUS/Bivši šef CIA prognozirao ishod rata u Ukrajini

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

General David Petraeus bio je američki i koalicijski zapovjednik u ratovima u Afganistanu i Iraku, a kasnije je obnašao dužnosti direktora CIA-e. U razgovoru za CNN dao je detaljnu analizu rata u Ukrajini i mišljenje o tome kako će rat završiti.

Kaže da su Rusi izgubili mnoge bitke zbog višestrukih promašaja svoje vojne kulture, doktrine, organizacijske strukture, obuke i opremanja. Dok Petraeus kaže da je ovo na mnogo načina prvi open-sources rat, drugi aspekti se vode hladnoratovskim taktikama i oružjem, iako s nadograđenim sposobnostima, dronovima i preciznom municijom.

Petraeus, koji je kritizirao povlačenje Bidenove administracije iz Afganistana, drugačije govori o reakciji u Ukrajini. Kaže da je predsjednikov tim obavio vrlo impresivan posao vođenja NATO-a i Zapada u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Ogromna potpora SAD-a i Zapada Ukrajini znači, primjećuje Petraeus, da će se Rusi, dok možda spremaju poslati stotine tisuća vojnika u Ukrajinu u novoj ofenzivi, sljedećih mjeseci suočiti s bolje obučenim i bolje organiziranim ukrajinskim vojnicima naoružanim američkim projektilima većeg dometa, oklopnim vozilima i ogromnom količinom municije. Petraeus kaže da bi se u ratu još uvijek kladio na Ukrajince.

Tko pobjeđuje u ratu?

Na pitanje tko pobjeđuje u ratu, Petraeus je kazao da to nije Rusija.

“Nije Rusija. Rusija je, uostalom, izgubila bitke za Kijev, Sumi, Černihiv i Harkiv; nije uspjela zauzeti ostatak južne obale Ukrajine (čak ni proći kroz Mikolajiv, a još manje do glavne luke u Odesi). Izgubila je ono što je stekla u Harkivskoj pokrajini. I morala je povući svoje jedine snage zapadno od rijeke Dnjepar u pokrajini Herson jer su Ukrajinci učinili neprohodnim vitalne mostove s tim snagama, uklonili zapovjedna i logistička mjesta koja podržavaju te snage i izolirali ih od ostatka Rusije i elemenata istočno od rijeke.

Uz to, borbene linije od povlačenja snaga zapadno od Dnjepra prošle jeseni bile su prilično statične, iako su ruske snage postigle oštre, inkrementalne i vrlo skupe uspjehe u selima oko Bahmuta u jugoistočnoj Ukrajini. A Ukrajinci moraju angažirati dodatne snage za obranu područja pod pritiskom”, kazao je general, prenosi Index.hr.

Budućnost ratovanja

“Međutim, vidimo neke trenutke i nagovještaje kako bi budućnost ratovanja mogla izgledati. Vidimo ukrajinsku upotrebu bespilotnih letjelica (samo skromnog dometa i sposobnosti) kao zračnih izviđača koji identificiraju ruske štabove i druge mete za preciznu municiju koje je SAD osigurao”, pojasnio je bivši šef CIA-e.

Objasnio je kako ga nije u potpunosti iznenadila loša efektivnost ruskih snaga u Ukrajini, ali da nije mogao predvidjeti koliko će Rusi biti “jadni”.

Kao razloge loših rezultata naveo je loš plan kampanje, neadekvatnu obuku, loše zapovijedanje, kontrolu i komunikacije, neadekvatnu disciplinu, lošu opremljenost, nedovoljnu logistiku te nemogućnost kombiniranja različitih sistema.

“Rusija još uvijek ima goleme vojne kapacitete i zasigurno je još uvijek nuklearna velesila, kao i zemlja s ogromnim energetskim, mineralnim i poljoprivrednim blagodatima. Također ima populaciju (oko 145 milijuna) koja je gotovo dvostruko veća od sljedeće najveće europske zemlje (Njemačke i Turske, svaka nešto više od 80 milijuna)”, kazao je Patraeus na pitanje treba li Rusiju i dalje smatrati velikom silom.

“Putina ne treba podcjenjivati”

“Ipak, ne bismo trebali podcijeniti Putina. On i dalje vjeruje da Rusija može nadmudriti Ukrajince, Europljane i Amerikance na isti način na koji su Rusi nadmudrili Napoleonovu vojsku i Hitlerove naciste. A SAD i NATO te zapadni saveznici i partneri moraju učiniti sve što je u našoj moći, što je brže moguće, da osposobe Ukrajinu i dokažu da je Putin u krivu”, poručio je Patraeus.

Kazao je da misli da će rat završiti pregovorima kada Putin shvati da je situacija na ratnom polju neodrživa, a Rusija dosegne granice svojih sposobnosti da izdrži raketne napade i napade bespilotnim letjelicama.

“Mislim da će završiti dogovorenom rezolucijom, kada Putin prizna da je rat neodrživ i na ratnom polju (gdje je Rusija u prvoj godini vjerojatno podnijela mnogo puta veće gubitke od onih koje je SSSR podnio u gotovo desetljeću u Afganistanu) i na domaćem terenu.

Također, kada Ukrajina dosegne granice svoje sposobnosti da izdrži napade projektila i bespilotnih letjelica, dobivajući Marshallov plan (razvijen od strane SAD-a i G7) za pomoć pri ponovnoj izgradnji zemlje i dobivanje željezne sigurnosne garancije (bilo članstvo u NATO-u ili, ako nije moguće, garancije koalicije predvođene SAD-om). Garancija sigurnosti bit će ključna za omogućavanje uspjeha napora obnove i privlačenje vanjskih ulaganja”, zaključio je Patraeus za CNN.

 

hms.ba/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori