Featured Video Play Icon

Sveti Ambrozije: U srcu i ustima treba uvijek razmišljati o mudrosti!

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Ovih dana i tjedana učestalo je u katoličkoj liturgiji citiranje i čitanje biblijskih tekstova iz Knjige mudrosti i onih iz (mudrih) Izreka. Govor o mudrosti izvire iz proročke spoznaje koju je pisac Knjige mudrosti iznio u devetom retku devete glave obraćajući se Bogu: “S tobom je mudrost, koja zna djela tvoja, koja je bila nazočna kad si stvarao svijet; ona zna što je milo tvojim očima…” Prenosimo u iz današnjeg Časoslova ulomak teksta svetog Ambrozija, učitelja svetog Augustina, o življenju po mudrosti.

 

U srcu i ustima treba uvijek razmišljati o mudrosti, tvoj jezik treba govoriti što je pravedno, a zakon tvoga Boga treba biti u tvojem srcu. Stoga ti govori Pismo: Govori s njima dok sjediš u kući, dok ideš putem, kad polaziš na počinak i kad ustaješ. Govorimo, dakle, u Gospodinu Isusu, jer je on mudrost, on je riječ, on je Riječ Božja.

Kad govorimo o pravdi, to je govor o njemu; kad govorimo o miru, to je govor o njemu…

Pisano je i ovo: Otvori usta svoja Riječi Božjoj. Njegovim dahom diše tko njegove govore izgovara i riječi razmatra. O njemu uvijek govorimo. Kad govorimo o mudrosti, to je govor o njemu; kad govorimo o krjeposti, to je govor o njemu; kad govorimo o pravdi, to je govor o njemu; kad govorimo o miru, to je govor o njemu; kad govorimo o istini, o životu i otkupljenju, to je govor o njemu…

Naslovni video: Fra Ante Vučković – Dar Mudrosti

 

Božanski časoslov Rimskog obreda/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)