SVETAC DANA “Sveta Julijana, djevica i mučenica”

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

16.veljače

Djevica i mučenica iz vremena Dioklecijanovih progona kršćana.

Sveta Julijana iz Nikomedije u današnjoj Turskoj popularna je mučenica iz vremena Dioklecijanovih progona kršćana, koja se posebno častila u srednjem vijeku na području današnjeg Beneluxa. Malo je povijesnih podataka o životu svete Julijane. Jedino što o njoj sigurno znamo jest da je bila rodom iz Nikomedije i da je podnijela mučeništvo za Dioklecijanovih progona kršćana, oko 304. godine.

Legenda nam donosi više o njezinu životu. Kći uglednog poganina Afrikanusa, još kao djevojčica zaručena je za uglednog senatora Eleuzija. Otac joj je bio protivnik kršćanske vjere, pa se Julijana potajno krstila. Kada se približilo vrijeme udaje, Julijan je odbila udati se.

Njezin otac ju je pokušao nagovoriti da se uda ali nije uspio, pa ju je predao zaručniku, koji je u međuvremenu postao namjesnik pokrajine. Kada je ni on nije uspio primorati na udaju, dao ju je mučiti. Legenda govori kako su je najprije bičevali, zatim joj spalili lice usijanim željezom, te joj na kraju odrubili glavu. Pobožna žena Sefonija uzela je njezino tijelo te ga je prenijela u Italiju i pokopala u Campaniji. Uskoro se Julijanin kult proširio, posebno na području današnjeg Beneluxa.

Tijelo joj je u srednjem vijeku preneseno u Napulj. U ikonografiji je prikazuju s krilatim vragom kojega vodi na lancu jer se, prema legendi, za života borila s vragom ili, prema drugoj verziji, sa zmajem.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori