ZAVRŠNE RIJEČI TUŽITELJSTVA: Razlika u cijenama je bila da bi se svi “počastili”

Vrijeme:9 min, 14 sec

 

U Sudu BiH iznošenjem završnih riječi tužitelja nastavljeno je suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim vezano za kupovinu 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Pored Novalića, za spornu nabavu respiratora optuženi su suspendirani ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević.

Tužitelj Džermin Pašić je govorio o okolnostima pod kojim se odvijao ovaj predmet. On je kazao da je riječ o specifičnom slučaju, s obzirom na to da su prve informacije dali istraživački novinari, a ne policijska tijela. Naveo je da su postojale brojne opstrukcije onih koji su dužni osigurati neometanu istragu. Pojasnio je da su tužitelji sve radili sami, s minimalnom ili nikakvom podrškom policijskih tijela.

Brojne dokaze, istaknuo je Pašić, nisu imali priliku iznositi, a prilikom samog iznošenja član Sudskog Vijeća je ocjenjivao relevantnost dokaza, mijenjali su se članovi Sudskog vijeća, tražilo se izuzeće, odbijeno je iznošenje dokaza replike, odbijani su prigovori, time pojašnjavajući same okolnosti u sudnici.

“Ne filozofiraj”

Pašić je kazao da je u BiH pravo na zdravlje potrebno prihvatiti koruptivne standarde, da je cijena respiratora bila višestruka od realne i da građani nisu dobili adekvatnu opremu za zdravstvenu zaštitu. On je istaknuo da je dan novac kompaniji bez ikakvog jamstva šta će se dogoditi ako se ne ispuni ugovor, na šta je reagirao sudac Perić koji je poručio tužitelju Pašiću da “ne filozofira” i da pređe na same dokaze.

Reagirala je i braniteljica Jelke Miličević Senka Nožica koja je rekla da „ova parada za medije treba prestati“ ili će u suprotnom napustiti sudnicu. Na šta je tužitelj Pašić ukazao da se stalno puni glava javnosti o navodnom medijapanu, a optuženi Fikret Hodžić je rekao da već 3 godine slušaju razne optužbe, pa je zamolio da se bez ometanja završi i ovo ročište.

Tužitelj Pašić je kazao da su tužitelji 90 posto dokaza skupili samostalno, a govoreći o opstrukcijama istaknuo je da su brojni dokazi bili kompromitirani i frizirani, a da se s pravdanjem kriminala išlo do toga “da nisu bili bitni ni životi građana”, aludirajući na to da su respiratori na kraju pušteni u upotrebu.

Mišljenja je da je određivanje pritvora za optužene bilo razumno, s obzirom na da su brojni svjedoci bili podređeni premijeru Fadilu Novaliću i ministrici financija Jelki Miličević. Istaknuo je da se zbog toga događalo da oni službenom automobilu dolaze u Sud, a da su svjedoci koji su bili podređeni mijenjali iskaze od onih koji su bili u fazi istrage.

Nije provedena javna nabava

O samoj kupovini rekao je da nije provedena javna nabava, osiguran je bio novac prije nego je ugovor bio zaključen, zaključen je ugovor s kompanijom koja se ne bavi s time, došlo je do izmjene predmeta ugovora, isplata je izvršena bez ikakvog jamstva i to da oni nisu upotrebljivi za covid pacijente. Kazao je da se to sve ne može pravdati pandemijom, nuždom i potencijalnim scenarijom iz Bergama.

Nakon toga je više o samom sadržaju postupka govorio tužitelj Mirza Hukeljić, koji je kazao da je postojalo koordinirano udruživanje. On je kazao da su prvooptuženi Novalić i drugooptuženi Solak iskoristili proglašenje prirodne nepogode, odnosno sredstva za zaštitu od prirodnih nepogoda tako da su dali sredstva nekom tko je unaprijed odabran, a ne izabran i to sve uz prethodni dogovor, a kao privid se stvorilo da FUCZ zaključi ugovor umjesto Vlade FBiH, iako to nisu smjeli jer, kako je naveo, onaj ko nabavlja mora biti stručan, a FUCZ nema nikog stručnog za to pitanje. Time je pojasnio da ne samo Srebrena malina, nego i FUCZ, su see prvi put sreli s nečim takvim.

– Svrha udruživanja je pribavljanje koristi osobi koja se nikad time nije bavila, on ne zna ništa o medicinskoj opremi, on u tom trenutku nema ništa na stanju, nema nikakve garancije da će nabaviti, ima samo nepotpisan ugovor s kompanijom EXSO Trade iz Rijeke za 100 respiratora tipa HCVE 003 i na osnovu toga unaprijed dobija novac – rekao je Hukeljić.

Podsjetio je da je sam Hodžić rekao da su nakon zaključivanja ugovora krenuli aktivnosti nabavke respiratora.

Hukeljić je kazao da je zbog udruživanja bilo bitno promijeniti Federalni stožer Civilne zaštite, a kao neuvjerljive razloge su navodili glomaznost, a da je jedina anesteziologinja u tom stožeru kazala da to nije točno i da su se stalno sastajali. On je istaknuo da komunikacije iz „Gensek“ grupe dokazuju da Fadil Novalić planira nezakonito trošiti novac, gdje je pisao „treba Solaku dati krila“, „treba mijenjati stožer“ i „Ako Solak ne promijeni poslovnik možemo se slikati“, „On jadan ni ne zna da ne odlučuje ni o čemu“ – rekao je Novalić o Solaku.

Pojasnio je da je prvi korak bio smanjiti Federalni stožer Civilne zaštite, kako se ne bi postavljala suvišna pitanja. Ipak, ističe da je Solak imao svoju ulogu, jer je potpisao sve što mu je Novalić dostavljao.

Kao drugi korak je naveo javnu nabavu, a treći da unaprijed određeni ponuđač uveze opremu.

Tužilac Hukeljić je nakon toga govorio o kronologiji događanja i kazao je da se Fikret Hodžić prvi put vezano za ovaj slučaj pojavljuje 25. ožujka 2020. godine kada je već smanjen Federalni stožer Civilne zaštite i da je tu noć Hodžić razgovarao sedam minuta, iako su tvrdili da nisu imali kontakt prije zaključenja ugovora 3. travnja.

“Jedna maska-jedna marka”

Govorio je da je osim ponude za respiratore Hodžić Vladi FBiH dostavio i drugu ponudu “jedna maska-jedna marka“, gdje su specifikacije prepisane s jednog zdravstvenog portala iz Hrvatske, čime je aludirao na ozbiljnost ponude. 29. ožujka Hodžić se obratio Novaliću SMS-om, a nakon toga su vodili razgovor od 30 minuta, nakon čega Hodžić šalje novu ponudu za invazivne i neinvazivne respiratore i različitu zaštitnu opremu, ali bez rokova isporuke. Novalić je proslijedio Bahri Džaki, uposlenici kabineta, a ona dalje. Nakon toga je podsjetio da je Novalić u iskazu izjavio da nije razgovarao sa Solakom i Hodžićem.

Hukeljić je kazao da je 1. travnja iste godine Bahra Džaka završila posao s Hodžićem, a da je član Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović rekao tijekom istražnih radnji da je odluku donio premijer, a s obzirom na to da su nakon podizanja optužnice optuženi ostali na funkcijama, kao podređeni Ganibegović se osjetio nezaštićenim te promijenio iskaz. Podsjetio je i na komunikaciju Ganibegovića od 28. 4. kada je rekao da je nabavljeno nešto što nije ugovoreno i da su respiratori loši te da je sekretarica Vlade Edita Kalajdžić rekla “Bahra i šef su to nabavljali”, iako je službeno nabavila FUCZ.

Pojasnio je da je 1. i 2. travnja razmijenjeno više poziva i mailova između Bahre Džake i Fikreta Hodžića, da je bilo više ponuda, od koji je jedna bila za HCVE 003, za koji je ugovor zaključen 3. travnja. Bahra Džaka se konzultirala s prijateljicom i doktoricom Aidom Čorbeg oko HCVE 003 respiratora, za koje je ona rekla da su prema specifikacijama u redu.

Fikret Hodžić je sve obavljao preko Kristijana Marića, koji je bio i svjedok, a na osnovu nepotpisanog ugovora formirana je cijena od 3,9 miliona eura bez troškova prijevoza, rekao je Hukeljić. Istaknuo je da je prije slanja ponude Hodžić imao komunikaciju s Džakom i Solakom.

Istaknuo je da Hodžić 2. travnja šalje FUCZ i ponudu za “jedna maska-jedna marka”, a da je simptomatično da tada iz kabineta Novalića Hodžiću se dostavlja plan potreba Vlade FBiH, što niti jedan drugi ponuđač nije dobio, a i sporno je to zašto neko iz Vlade šalje mail, ako je Hodžić poslao ponudu FUCZ. Time, tvrdi Hukeljić, se vidi jasan plan. Nakon toga Hodžić šalje treću ponudu u skladu s planom potreba Vlade FBiH. Kaže da je na identičan način kao i za respiratore bila planirana nabavka i maski, ali da je istraga spriječila zaključenje ugovora. Ipak, navodi da je time bilo jasno da se planiralo dati još novca Fikretu Hodžiću.

Ugovor zaključen za HCVE 003

Dalje je istakao, da je 3. travnja iste godine zaključen ugovor za HCVE 003, da je sve protokolirano i dostavljeno u Privrednu banku u Sarajevu, da u tom trenutku Srebrena malina nije bila registrirana kao trgovac medicinske opreme. Pojasnio je da je nalog za plaćanje izdan 2. travnja, dan prije zaključenja ugovora. Hukeljić je istaknuo da je Hodžić 5. travnja dobio poruku od Marića da HCVE 003 respiratora više nema te da je upoznao Solaka s tim.

Tužitelj ističe da je do 15. travnja Hodžić pokušavao pronaći respiratore, kada se u priču uključuju Sanja Lekić i njena kompanija BTL Medical Montenegro, koje je predložio Kristijan Marić. Pojasnio je da 28.3 BTL Medical zaključio ugovor sa Sinopharmom u Beogradu za 200 respiratora i to za oko 39.000 KM po komadu, a da je taj ugovor propao zbog kašnjenja s isporukom, a tada se u priču uključuje Hodžić koji kupuje respiratore po duplo skupljoj cijeni. Kaže da Hodžić ne mijenja samostalno elemente ugovora, odnosno o prelasku sa HCVE 003 na ACM812A, nego je o tome govorio da mora “vidjeti sa svojim”.

Hukeljić je istaknuo da je razlika između realne i ugovorne cijene postojala da bi se svi sudionici „počastili“, o čemu je naveo poruku Hodžića prema Kristijanu Mariću “Bit ćeš počašćen više nego si mogao očekivati”. Ističe da je Hodžić prvo s Lekić potpisivao ugovor o kupovini respiratora, a nakon toga o posredovanju, čime prvi ugovor poništava. Pojasnio je da su to bila ulazna vrata Fikretu Hodžiću da može potpisati bilo kakav ugovor s bilo kim u Kini.

– Edmund, Daniel i Cerić, koje je Lekić pominjala nisu nikakva odgovorne osobe u kompaniji iz koje su se kupovali respiratori u Kini – kazao je Hukeljić.

“Šta ima s onim viteže”

Navodi da su svi sudionici znali šta se događa, da je Hodžić razgovarao s Novalićem i Solakom te da je 14. travnja slao poruku Novaliću da se mora napraviti aneks ugovora, a da mu je Novalić dan kasnije odgovorio “šta ima s onim viteže”.

O plaćanju respiratora tužitelj Hukeljić je kazao da se ono vršilo na osnovu krivotvorene profakture Samira Cerića, navodnog partnera Sanje Lekić, iako nije utvrđeno na kojim poslovima su bili ranije partneri. Istaknuo je da se niti jednom prije 22. travnja nisu spominjali respiratori ACM812A, što je i Sanita Alagić rekla za vrijeme istražnih radnji, ali je kasnije promijenila iskaz.

– Da su i najbolji respiratori ovo je kazneno djelo. Edita Kalajdžić je rekla da ugovor treba raskinuti, a Novalić je na to odgovorio da bi se time napravila gora stvar.

Istakao je da je ostvarena korist nesporna, da je nabavljeno nešto što nije za te svrhe, što su potvrdila i dva vještaka. Pojasnio je da niti jedan dokaz nije kontradiktoran, a da su kod nekih stvari morali dokazivati zatvorenim krugom indicija.

Vezano za optužbe na račun Jelke Miličević Hukeljić je kazao da je sudjelovala u nabavci, da se na sjednica FSCZ govorilo o nabavci respiratora, da je ona izdvajala sredstva, da je naznačeno da se nabavljaju respiratori i da je jasno ko ih nabavlja, da je znala da nema nikakve zaštite u ugovoru i da nije ništa poduzimala i da je znala da su došli drugi respiratori.

Sljedećeg tjedna će završne riječi iznositi Vasvija Vidović, braniteljica Fadila Novalića.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)