DRUGI PIŠU: Izetbegovićka Jr., primjer najgorih feudalnih praksi

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Nasljednica dinastije Jasmina Izetbegović postavljena je za direktoricu hotela “Swissotel i Novotel Bristol”, objavili su brojni bh. mediji. Ovu informaciju ni Izetbegovićka Junior ni uprave hotela nisu potvrdile, ali ni demantirale.

Piše: Danijal Hadžović, Avaz

Rijetko gdje su se vidjele bahatost, socijalna neosjetljivost i suština društva koje je u bošnjačkom “fildžanistanu” gradio bračni par Izetbegović kao na primjeru njihove kćerke. Dok su desetine tisuća mladih bile primorane napustiti svoju domovinu trbuhom za kruhom, ili se mukotrpno boriti u društvu koje im ne pruža perspektivu, mezimica je za to vrijeme bila u privilegiji po Sarajevu organizirati skupe razuzdane zabave i „razvijati biznise“ preko poslovanja njenih firmi s državnim poduzećima pod kontrolom SDA.

Prestolonasljednica je dobila privilegiju i da je vjenča reisu-l-ulema osobno, a Erdogan joj bude kum. Za sve to vrijeme njen otac je karijeru gradio prosipajući neukim i siromašnim masama priču o vjeri i skrušenosti, a njegovi najbliži suradnici im poručivali da nemaju pravo žaliti se ako imaju bilo šta jesti.

Primjer je to najgorih feudalnih praksi, u kojima se narod drži u pokornosti, strahu, siromaštvu i lažnom vjerskom moralu, dok elite i njihovo potomstvo žive u najvećem luksuzu od otetih resursa od tog istog naroda.

Društvo je to dubinske nejednakosti i nepravde jer dijete rođeno u selu kod Kalesije ne može ni maštati o takvim prilikama u životu.

Možda je Izetbegovićka Junior zaista vrhunski menadžer, no činjenica da ništa u životu nije napravila bez veza i uvezanih ljudi sa svojim roditeljima daje nam i više nego dovoljno razloga da sumnjamo u to.

Možda joj se, kako upućeni tvrde, sve to patrijarhalno islamističko licemjerje koje njen otac, zajedno sa svojim radikalnim pristalicama širi iskreno i gadi, no nikad joj nije bilo mrsko iz te ruke piti vode. Naprotiv, kao i njeni roditelji, savršeno nastavlja zloupotrebljavati svoje prezime kako bi živjela u svim mogućim nezasluženim privilegijama, na račun ostatka društva. A taj sistem nepravde moralno je jedino do temelja razmontirati.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)