Misteriozni baloni nad Amerikom

Vrijeme:3 min, 50 sec

 

Posljednjih dana na sjevernoameričkom nebu se pojavilo nekoliko zagonetnih letećih objekata. Jesu li povezani s nedavno otkrivenim kineskim balonom? Evo što o tome znamo i što ne znamo. Sjedinjene Američke Države (SAD) su u nedjelju oborile još jedan (već četvrti) misteriozni balon iznad jezera Huron, na granici SAD-a i Kanade. Kako je navedeno, leteći objekt nije bio tretiran kao vojna prijetnja.

U petak je u kanadskom zračnom prostoru uočen leteći objekt cilindričnog oblika. Vlada Kanade je s SAD-om odlučila da američki avion F-22 obori taj objekt 160 kilometara od kanadsko-američke granice.

Iz kanadskog Ministarstva obrane su najavili analizu ostataka letjelice koja je pala u rijetko naseljenom području.

Nekoliko dana prije toga sličan objekt se pojavio iznad Aljaske, američke vlasti su pojasnile da je on imao otprilike veličinu Volkswagena „bube”, bio je srebrnkastosive boje, nije imao posadu i nije bio u stanju manevrirati. Washington je odlučio da za svaki slučaj ipak obori objekt i to se dogodilo u petak, blizu granice s Kanadom. Prema istim navodima objekt se razbio pri udaru o zaleđenu površinu.

SAD ne želi odati točno mjesto pada, ali analitičari smatraju da se obaranje dogodilo u blizini kanadskih nalazišta nafte kod Prudhoe Baya. Aljaska je važna i zbog devet američkih vojnih baza kao i zbog tamo stacioniranih važnih dijelova raketnog protuzračnog sustava.

Što se zna o balonu?

Ova dva „cilindrična“ objekta nisu jedini sumnjivi objekti koji su uočeni nad Sjevernom i Južnom Amerikom.

Krajem siječnja je više dana jedan balon lebdio iznad Sjedinjenih Država i bio je vidljiv golim okom. On je letio na visini od 18 kilometara, što je mnogo veća visina u odnosu na objekt koji je oboren u petak.

Američki predsjednik Joseph Biden je naredio obaranje tog balona. Ostaci su pali na području Južne Karoline i specijalisti su ih skupili kako bi ih analizirali. Kažu da je balon bio veličine dva ili tri autobusa.

Amerikanci tvrde da se radi o kineskom špijunskom balonu, dok Kinezi to poriču. Peking tvrdi da se radi o balonu koji je imao čisto znanstvenu, istraživačku misiju i da je nenamjerno narušio američki zračni prostor. Kinezi smatraju da je obaranje balona pretjerana reakcija. Prema novim navodima Pentagona, uspostavljena je službena komunikacija Washingtona i Pekinga o tim objektima.

Kineska reakcija

Još jedan balon je letio iznad Kolumbije, Venezuele i Kostarike. Kineska ambasada se ispričala i rekla da je balon služio ispitivanju vremenskih prilika, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kostarike.

SAD je, po navodima Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike, tijekom protekle godine “više od deset puta” poslalo balone da lete na velikoj visini iznad kineskog teritorija. To se događalo bez dozvole Kine, objavio je jedan glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u Pekingu. I dodao kako Kina nema spoznaje o letećim objektima koji su oboreni iznad Sjeverne Amerike.

Kakva je razlika između balona i letećih objekata?

Baloni lete na mnogo većoj visini. Balon koji je oboren prije nekoliko dana letio je na visini od 18 kilometara, dok je leteći objekt iznad Aljaske letio šest kilometara niže, otprilike na visini na kojoj inače lete putnički zrakoplovi. A razlika u veličini je slična onoj između dvokatnog autobusa i „bube“ u korist balona.

Još nije jasno odakle su došli objekti koji su oboreni u petak. Pozivajući se na službene izvore, New York Times (NYT) piše da za sada ne postoje naznake da objekt koji je oboren iznad Aljaske potječe iz Kine.

I Kanađani kažu da je rano da se bilo što kaže, ali dodaju da je objekt oboren iznad Kanade sličan balonu koji je oboren iznad Južne Karoline, iako je bio drugačijeg oblika i težine.

Zašto ima tako puno sumnjivih objekata na nebu?

Sjeverna Amerika ima trenutno jasniju svijest o mogućim opasnostima koje donose nepoznati leteći objekti. Slučaj obaranja kineskog balona je razvio osjetljivost i za druge nepoznate objekte na nebu.

Kineski balon iznad SAD-a, 4.2.2023.
Kineski balon iznad SAD-a, 4.2.2023.

U Sjedinjenim Državama je porastao i broj prijava neidentificiranih letećih objekata (NLO). Do sada je prema vladinim izvorima prijavljeno 510 takvih slučajeva. Mnogi od tih objekata uočeni su u vojno osjetljivim područjima. Od tog broja 144 izvještaja odnose se na već poznate objekte, ali postoji i 366 potpuno novih izvještaja očevidaca. Vlada naglašava da i dalje ne postoje indicije o nazočnosti izvanzemaljskog života.

Ministarstvo obrane SAD-a je prošle godine utemeljilo Ured za rješavanje anomalija za sve domene (All-domain Anomaly Resolution Office, AARO), čija je isključiva svrha prikupljanje i analiza izvještaja očevidaca o neidentificiranim fenomenima.

Brojni takvi izvještaji potječu od vojnih pilota. AARO surađuje s tajnim službama kako bi se procijenila vjerodostojnost tih svjedočenja.

 

https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)