Viktor Matić: SDP hrvatskim jezikom protiv – hrvatskoga jezika!

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Viktor Matić: SDP hrvatskim jezikom protiv – hrvatskoga jezika!

U ime Otca i Sina i Duga Svetago. Amen. Let ot rojstva našega Isukrsta” – tako počinje Hrvatskiznameniti hrvatski pravno-jezični spomenik Razvod istarski iz XIII. i XIV. stoljeća napisan, kako u njem višekrat izrijekom piše, “jazikom hrvackim”. Ne treba napominjati da je Istarski razvod napisan čakavskim narječjem toga jezika.

No ljeta Gospodnjega 2023., za SDP i za mnoge druge smušenjake i diletante “hrvacki jazik” Razvoda istarskoga zapravo je “čakavski jezik”, a hrvatski je jezik samo hrvatski standardni jezik (dakle samo jedna sastavnica hrvatskoga jezika).

Tako su, kako prenosi Glas Istre, vijećnici SDP-a na sjednici Gradskoga vijeća Poreča u srijedu pokrenuli “inicijativu u kojoj traže uvođenje čakavice u Statut Grada kao trećeg službenog jezika uz hrvatski i talijanski”.

Ti se bedaci u svojem službenom obrazloženju povode za jednom stranom organizacijom (SIL International) koja je na inicijativu jednoga stranoga jezikoslovca (Kirka Millera) proglasila jedan dio hrvatskoga jezika (čakavštinu) – zasebnim (nehrvatskim) jezikom!

Dakle, tamo neki jezikoslovac koji se bavi “egzotičnim” jezicima će nama Hrvatima, kao nekomu nepismenomu plemenu iz Amazone, objašnjavati što jest, a što nije naš hrvatski jezik oliti zajik!

SDP-ovci kažu da “ova inicijativa nema veze s politikom nego s očuvanjem naše nematerijalne kulturne baštine”! Doista, proglašavanje jednoga dijela hrvatskoga jezika nehrvatskim jezikom nema nikakve veze s politikom! To su valjda rekli i Vučićevi ljudi kada su protuzakonito proglasili “bunjevački jezik” u Gradu Subotici. A koliko je tek zlobno ddrasipanje kulturne baštine proglasiti njezinim “očuvanjem”, kako to čine spomenuti SDP-ovci? Je li to politika cjelokupnoga SDP-a?

Inače, u Strategiji nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske jasno stoji da će se “posebna briga posvetiti očuvanju hrvatskoga jezika, kao najvažnijem obilježju hrvatskoga nacionalnog identiteta”.

Sve stranke, ponajprije “stožerna stranka” (kako si HDZ tepa !) koje se prikladno ne oglase o ovom pitanju – pitanju izdvajanja čakavskoga narječja iz hrvatskoga jezika – ne zavrjeđuju nikakvo poštovanje i potporu! A prikladno znači u skladu s hrvatskom višestoljetno izgrađivanom jezičnom stvarnosti.

Potreban nam je čim prije (i) Zakon o hrvatskom jeziku. Prema najavama, Zakon bi u svojoj prvoj od tri cjeline trebao biti definiran tako da “služi promicanju i očuvanju svih idioma hrvatskoga jezika, uključujući govore čakavskoga, kajkavskoga i štokavskoga narječja”, što je pohvalno jer žestoki jezični unitarizam može samo dovesti do separatizma i obratno!

Unatoč tomu, dugogodišnji ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić protivi se donošenju zakona o hrvatskom jeziku i tvrdi da nam nije potreban.

Je li Institut, koji je “središnja nacionalna znanstvena ustanova za istraživanje hrvatskoga jezika i općega jezikoslovlja” (kako stoji na njezinoj mrežnoj stranici), reagirao prema SIL Internationalu i o svojoj reakciji obavijestio hrvatsku i javnost EU na hrvatskom i engleskom jeziku?! Ako nije, zašto nije i zašto ga onda uopće imamo? Zašto imamo državu?

Viktor Matić/HKV/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori