Featured Video Play Icon

VIDEO/ŠUTALO I SITARSKI ZA RTV HB: Nova vlast u Federaciji: Ili presedan ili dogovor između Bošnjaka?

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Sve države-članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH osim Rusije uputile su podršku Visokom predstavniku Schmidtu i osudile prijetnje kojima je bio izložen.

Jesu li te prijetnje posljedica njegovih posljednjih ili novih intervencija o kojima se samo nagađa, ne može se za sada govoriti.

A mi smo provjerili što bi donijela eventualna nova Schmidtova intervencija pri formiranju vlasti u Federaciji.

 

 

Prijetnje bilo kome, tako i Visokom predstavniku treba jasno osuditi. Ali domaći politički dužnosnici trebaju više težiti ka preuzimanju odgovornosti za donošenje ključnih odluka, navodi se u prilogu RTV HB.

Hrvatski predstavnici izjasnili su se kako nova Schmidtova intervencija nije poželjna po pitanju načina formiranja vlasti u Federaciji. Dok se među bošnjačkim strankama, a posebno od stranaka “Trojke” sve više priziva takva intervencija s ciljem izbacivanja SDA iz vlasti.

Međutim to sa sobom donosi i određene zamke.

Novinar Milan Šutalo zbog zategnutih odnosa između dva bloka na bošnjačkoj političkoj sceni, očekuje novi zastoj u Federaciji.

Dok je analitičar Milan Sitarski posljednju Schmidtovu odluku po pitanju Izbornog zakona i Ustava Federacije u izbornoj noći ocijenio kao pozitivnu. Jer je prije svega povećana reprezentativnost klubova u Domu naroda.

Međutim, bilo je elemenata pri formiranju vlasti koji su se mogli preispitati.

Sugovornici RTV HB slažu se kako se sastav nekog od klubova u Domu naroda ne može mijenjati na silu, a isto tako da dugoročno po Hrvate može biti opasno, ako se većina bilo kojeg od klubova u Domu naroda bude zaobilazila.

A eventualno rješenje za Federaciju u ovom mandatu, čini se kako se krije ili u nekom takvom presedanu nametnunom izvana, ili u kompromisu unutar bošnjačke komponente.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)