ŠEF WAGNERA PRIGOŽIN/Rusiji će možda trebati 2 godine da zauzme Donbas

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Jevgenij Prigožin, vlasnik plaćeničke grupe Wagner, rekao je da ruske snage moraju zauzeti ukrajinsko uporište Bahmut kako bi nastavile sa svojom vojnom operacijom, ali je priznao da su ukrajinske trupe pružale žestok otpor.

Ruske snage pokušavaju okružiti i zauzeti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donbasa, koji je postao žarište ukrajinskog otpora ruskoj invaziji i nastojanja Moskve da povrati zamah na bojnom polju.

“Prerano je za reći da smo blizu zauzimanja Bahmuta”

U intervjuu s ruskim vojnim dopisnikom, koji su prenijeli Reuters i AP, Prigožin je rekao da Moskva mora postaviti jasne ciljeve u svojoj operaciji, što prema njemu znači “čvrsto utvrditi svoju prisutnost u istočnoj Ukrajini ili gurati naprijed kako bi zauzela veći dio zemlje”.

“Bahmut je potreban kako bi naše trupe mogle bez problema djelovati. Zašto se za taj grad kaže da je ‘stroj za mljevenje mesa’? Jer ukrajinska vojska šalje sve više i više jedinica. Vjerojatno je prerano za reći da smo blizu. Mnogo je cesta prema van, a manje cesta prema unutra.

Ukrajinske trupe su dobro uvježbane… Kao i svaki veliki grad, nemoguće ga je zauzeti direktno. Snalazimo se vrlo dobro. Prvo moramo tiho Bahmut, a onda možemo jasno i glasno reći da smo ga zauzeli”, rekao je Prigožin.

“Rusiji bi moglo trebati do dvije godine da u potpunosti osigura kontrolu nad Donbasom”

“Rusiji bi moglo trebati od 18 mjeseci do dvije godine da u potpunosti osigura kontrolu nad istočnim industrijskim središtem Ukrajine Donbasom”, rekao je šef plaćenika.

Dodao je da bi rat mogao trajati i tri godine ako Rusija odluči zauzeti teritorije istočno od rijeke Dnjepar. Prigožinova izjava je svojevrsno priznanje poteškoća s kojima se Kremlj suočio tijekom rata u Ukrajini.

Britanski obavještajci: Jača rivalstvo Wagnera i ruskog ministarstva

Danas su objavljene informacije britanskih vojnih obavještajaca koje kažu da jača sve veće rivalstvo između Wagnera i ruskog ministarstva obrane. Tvrde da se to najbolje vidi na temi regrutiranja zatvorenika.

Obavještajci navode da će ključni čimbenik u navodnom prekidu pohoda ruske skupine plaćenika na novačenje zatvorenika vjerojatno biti sve izravnije rivalstvo između ruskog ministarstva obrane i Wagnera.

Prigožin je rekao u četvrtak da je grupa potpuno prestala regrutirati zatvorenike za borbe u Ukrajini. Skupina je prošlog ljeta počela regrutirati zatvorenike u rasprostranjenom kaznenom sustavu Rusije, nudeći osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Wagner nije objavio informacije o tome koliko je osuđenika pristupilo njegovim redovima, ali brojke ruske kaznene službe objavljene u studenom pokazuju da je zatvorska populacija u zemlji pala za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.

Prema brojkama objavljenim u siječnju, pad je uglavnom zaustavljen. Britansko ministarstvo piše da podaci ukazuju na pad stope zapošljavanja zatvorenika od prosinca.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori