Potpišite peticiju CitizenGO: Zaštitite djecu, a ne želje odraslih!

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

 

  https://citizengo.org/hr/ot/209957-zahtjev-hrvatskim-institucijama-zastite-djecu

 

Već nekoliko tjedana Hrvatska se nalazi usred međunarodnog skandala zbog četiri para iz Hrvatske optužena za trgovinu djecom. Među njima su i transrodni vijećnik stranke Možemo, Noah Kraljević, rođen kao žena te Zoran Subošić, gitarist Hladnog piva.

Predstavnici vlade plešu po jajima a mainstream mediji ublažuju činjenicu kako su parovi izigrali zakonske odredbe i Hrvatske i DR Konga kako bi zadovoljili svoju želju za djecom, bez obzira na najbolje interese iste te djece!

Ne uzimajući u obzir sigurnost i najbolji interes četvero traumatiziranih mališana od kojih je najmlađe staro samo 15 mjeseci a ostalo troje su u dobi od 3 godine mainstream mediji pokušavaju predstaviti sudionike ilegalnog posvajanja kao heroje umjesto da upotrijebe svu svoju snagu za razotkrivanje mafijaške mreže putem koje su ovi parovi došli do ‘posvajanja’ djece, te sivih zona i rupa u zakonu kad su u pitanju međunarodna posvajanja koje koje je ovaj slučaj otkrio.

Kojoj bi osobi ili paru ovakav skandalozni postupak bio toleriran a da nije pripadnik radikalnog lijevog establišmenta? Niti jednoj! I to s pravom!

Ovo što se događa u Hrvatskoj je sumrak istraživačkog i slobodnog novinarstva i to preko leđa najmlađih! Sve u svrhu zaštite pripadnika i simpatizera radikalno ljevičarske stranke MOŽEMO, samoprozvanih branitelja ljudskih prava!

Istovremeno, čini se da je HDZ-u jedina briga zataškati propuste koje su počinile državne institucije pod njihovom upravom, te stoga nemaju vremena baviti se zaštitom dobrobiti djece i posvojitelja koji su za to ostvarili uvjete!

Brojni strani mediji izvijestili su o ovom skandalu. Riječ je o životima djece koja su traumatizirana ilegalnim krijumčarenjem i stavljena u ruke osoba koje ne poznaju njihovu, kulturu, njihov jezik a postavlja se pitanje i na koji je način onda provedena adaptacija djece na potencijalne posvojitelje prije samog preuzimanja djece!

Koliko djece je prošlo ovako traumatično iskustvo?

Međudržavna posvojenja posebice su osjetljiva i upravo je zbog visokog rizika od otmice, prodaje i trgovine djecom stvorena Haaška konvencija. Njeni potpisnici su uključivanjem pravosuđa i ministarstva država potpisnica željeli spriječiti dramatične slučajeve poput ovoga u kojima su ulozi životi djece!

I Hrvatska je potpisnica Konvencije pa se postavlja pitanje zašto su se potencijalni posvojitelji odlučili za državu koja to nije i koja zabranjuje međunarodna posvajanja od 2016. godine upravo zbog međunarodne trgovine djecom iz njihove države.

Da zambijskih dužnosnici nisu tražili odgovore ova bi se praksa nastavila! Naime, ovo nisu prva djeca koja su pod nosom hrvatskih institucija ili bolje reći s njihovom dozvolom ušla u Hrvatsku!

Osobe kroz čije su ruke u Hrvatskoj prolazili papiri za legalizaciju posvajanja nisu postavljale pitanja.

Koliko je djece dovedeno u Hrvatsku ne zna se točno, ali zna se da su odvjetnici iz Konga koji su pomagali u njihovu dovođenju zaradili pozamašne iznose…

U ovom konkretnom slučaju potencijalni posvojitelji nisu ispunili ni zakonske preduvjete za posvojenje. Samo su 2 od 4 uhićena para prošli postupak utvrđivanja njihove podobnosti za posvojenje djeteta, i nalaze se u registru posvojitelja.

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da papiri iz Konga, temeljem kojih su hrvatski sudovi izdali rješenja za djecu iz Konga nisu legalizirani.

  • Zahtijevamo istragu o mreži koja u suradnji s mafijom iz Konga omogućava nelegalna posvojenja u Hrvatskoj.
  • Zahtijevamo istragu svih koji su na bilo koji način posredovali i sudjelovali u izdavanju nelegalnih dokumenata potencijalnim posvojiteljima.

Organizatorima ove rabote je dobro poznato da je DR Kongo od 2016. zabranila međunarodna posvojenja, te djeca nisu legalno izašla iz DR Kongo. Uz to DR Kongo izričito zakonom zabranjuje usvojenja djece od strane transrodnih osoba, a takva posvojenja nisu dozvoljena ni u Hrvatskoj.

Dužnost države je otkriti tko je olakšavao rad mafijaškim odvjetnicima iz Konga u Hrvatskoj? Tko im je sklapao ‘poslove’ i bio posrednik. Kako su i koji suci donosili odluke temeljem nelegaliziranih dokumenata i jesu li pri tom stekli materijalnu korist ili bili u sukobu interesa?

Zajedno možemo napraviti pritisak na institucije i pomoći da se slučaj ne zataška, već da se rasvijetli u koristi ove djece ali i sve djece koja su bila ili su u opasnosti postati žrtve međunarodne trgovine… Učinimo ono što je u našoj moći kako bi djeca mogla ostvariti svoje pravo da odrastu u obitelji koja će ih voljeti ii brinuti o njihovim najboljim interesima i sačuvajmo dobar glas svih posvojitelja čiji prvi interes uistinu jest dobrobit djece!

Potpiši i podijeli peticiju. Pridruži nam se!

https://citizengo.org/hr/ot/209957-zahtjev-hrvatskim-institucijama-zastite-djecu

CitizenGO, Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)