POLJACI UVJERENI: Ako Rusija ne bude poražena u Ukrajini, Poljska će biti sljedeća meta

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Rat u Ukrajini dao je novi značaj baltičkim državama i zemljama srednje i istočne Europe koje su zemljopisno najbliže Rusiji – posebno Poljskoj. Varšava je odlučna učiti iz svoje povijesti i pomoći Ukrajini da dobije rat.

Ako je podrška Poljske Ukrajini naizgled neograničena, dolazi iz duboko ukorijenjenog uvjerenja da će, ako Rusija ne bude poražena, sama Poljska postati meta.

Sigurnosni problemi naveli su Poljsku da modernizira svoju vojsku i poveća potrošnju za obranu do četiri posto svog BDP-a ove godine, što je najveći postotak među svim zemljama NATO-a, rekao je premijer Mateusz Morawiecki.

“Ako sada ne podržimo Ukrajinu, bit će novih meta za Vladimira Putina. Ruski političar je nedavno predložio da Rusija treba ‘denacificirati’ još šest zemalja nakon Ukrajine, uključujući Poljsku. Ono što sada radimo, radimo iz solidarnosti i podrške žrtvama”, rekao je Paweł Jabłonski, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova.

Kaže da cijelo poljsko društvo smatra da ako Rusija uspije u Ukrajini, doći će do novog rata, a nakon toga još jednog…

“Osjećaj je da će naša osnovna sigurnost i naša neovisnost biti u opasnosti ako Rusija pobijedi”, smatra novinar Łukasz Jankowski.

Drugi strah je da će ruske trupe kombinirati teritorije otete od Ukrajine i “stvoriti vladu poput one u Minsku”.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, međunarodni ugovor između Rusije i Bjelorusije koji su 1997. potpisali ruski predsjednik Boris Jeljcin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko stvorio je osnovu za uniju između dvije bivše sovjetske republike. Obje zemlje su održale svoju nezavisnost, ali Lukašenko je uvijek podržavao ruske vojne inicijative bez izravnog učešća u njima.

Ako se rat u Ukrajini oduži, neki u istočnoj Europi strahuju da bi Rusija na kraju mogla ciljati na baltičke države, piše France24.

“Ovaj rat nije oko teritorije Ukrajine, već zbog neovisnosti istočne Europe. Zato moramo podržati Ukrajinu i ne bi trebalo biti ograničenja za ovu pomoć”, rekao je Jankowski.

Prilika za razvoj uloge srednje Europe bila bi kroz budući poljsko-ukrajinski sporazum, koji bi mogao biti potpisan u narednim tjednima ili mjesecima. Upoređujući to s Jelisejskim sporazumom između Francuske i Njemačke, Jabłoński je rekao da će to biti širok sigurnosni, kulturni i ekonomski sporazum.

Ugovor sigurno ne bi bio alternativa NATO-u, kaže zamjenik ministra vanjskih poslova.

“Želimo ojačati NATO i biti pokretačka snaga u njemu“, rekao je.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)