Katolički aktivisti u Africi traže ‘istragu mreže koja omogućava nezakonita posvajanja u Hrvatskoj’

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Hrvati su opet optuženi, a slučaj ovoga puta vodi viša imigracijska službenica, Gloria Sondoyi Sakulenga, što znači da je proces podignut na višu razinu

Iako se informacije mijenjaju iz sekunde u sekundu, i teško je uopće znati jesu li vjerodostojne, po vijestima koje stižu od zambijskih novinara proizlazi da je osmero Hrvata optuženih za trgovanje djecom iz DR Kongo u petak izvedeno na sud u Zambiji. Samo dan ranije, Ministarstvo vanjskih poslova RH ustvrdilo je kako se naše državljane neće ovoga tjedna izvoditi pred suca. Četiri para ponovno su, navode zambijski novinari, negirala krivnju, a na idućem ročištu 14. veljače odlučivat će se o zahtjevu za puštanje uz jamčevinu, što im je jednom, poznato je, već i odobreno.

Podsjetimo, tužiteljstvo je u ponedjeljak prekinulo postupak protiv Hrvata, sudac u Ndoli je to prihvatio, uz napomenu kako taj potez ne znači da su oslobođeni optužbi, i naređeno im je da napuste zemlju u roku od 48 sati. Novi obrat uslijedilo je kada su se 7. veljače, ravno dva mjeseca nakon uhićenja, ukrcavali u zrakoplov za Europu. Presreli su ih službenici imigracijskog ureda i – ponovno su uhićeni i pritvoreni.

Kako se navodi, Hrvati su opet optuženi, a slučaj ovoga puta vodi viša imigracijska službenica, Gloria Sondoyi Sakulenga, što znači da je proces podignut na višu razinu.

Slučaj izaziva sve više reakcija. Katolički aktivisti u Africi, pod krovnom organizacijom CitizenGo, pokrenuli su u utorak peticiju i pozivaju na detaljnu “istragu mreže koja omogućava nezakonita posvajanja u Hrvatskoj u suradnji s kongoanskom mafijom”. Objavila je to Udruga za katoličko informiranje u Africi.

  https://citizengo.org/hr/ot/209957-zahtjev-hrvatskim-institucijama-zastite-djecu

 

 

– Radi se o životima djece koja su traumatizirana ilegalnim krijumčarenjem i stavljena u ruke ljudi koji ne poznaju njihovu kulturu, njihov jezik. Koliko je djece prošlo kroz takvo traumatično iskustvo? – pitaju se katolički aktivisti.

– Da zambijski dužnosnici nisu zahtijevali odgovore, ova bi se praksa nastavila. Naime, ovo nisu prva djeca koja su u Hrvatsku ušla pred nosom hrvatskih institucija, odnosno uz njihovo dopuštenje – navodi CitizenGo.

  https://citizengo.org/hr/ot/209957-zahtjev-hrvatskim-institucijama-zastite-djecu

Suzana Lepan Štefančić, VL/ https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori