Featured Video Play Icon

“Izetbegović može maštati, ali polako gubi politički kompas”

Vrijeme:1 min, 24 sec

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervju prije nekoliko dana kazao je kako svi u BiH moraju prihvatiti odnos snaga u kojemu će Bošnjaci i tzv. “probosanski blok” imati preko 50% u vlasti. Analizirali smo koliko je ta izjava izraz očaja, a koliko ignoriranje ustavnog ustrojstva BiH, kao i ulogu Izetbegovićeve SDA u formiranju vlasti u Federaciji.

“Izetbegovićeve izjave o “stavljanju Čovića i Dodika pod mjeru” te da Bošnjacima umjesto jedne trećine treba pripasti 50 % pozicija u vlasti su skup lijepih želja. I ako bi se sve uvažile onda bi trebalo razgovarati i o teritorijalnom preustroju BiH”, rekao novinar Zoran Krešić za RTV Herceg Bosne.

Dodaje kako je SDA ušla u problem zbog radikalne ekstremističke Izetbegovićeve politike.

Politolog Danijel Vidović ističe kako su takve Izetbegovićeve poruke samo potvrda kako su BiH nužne korjenite reforme, kako Ustava tako i Izbornog zakona. Napominje kako je posljednja Schmidtova odluka samo zaustavila na kratko neke negativne trendove prema Hrvatima u BiH.

Osvrnuo se i na činjenicu kako je Izetbegovićeva SDA u proteklom mandatu optuživala Hrvate za blokadu vlasti u Federaciji, a sada ih upravo on najavljuje.

“Rasplet formiranja vlasti u Federaciji, uvelike ovisi o SDA, a realan scenarij može na kraju biti nova Schmidtova intervencija”, smatra Vidović.

Dok Krešić navodi kako ona nije potrebna, jer se pravila o imenovanju predsjednika i potpredsjednika u Federaciji znaju, makar nije sporno kako SDA može jedina kandidirati bošnjačkog potpredsjednika Federacije.

Iz SDP-a su objavili kako su krenuli s prikupljanjem potpisa za parlamentarnu većinu u Federaciji.

No, sudeći po odnosima unutar bošnjačke reprezentacije kao i Izetbegovićevim najavama, ne izgleda kako bi se u Federaciji moglo bilo što razriješiti u skorijem razdoblju.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori