SVETAC DANA “Sveti Pavao Miki i mučenici iz Nagasakija”

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Sveti Pavao Miki bio je prvi japanski isusovac i mučenik, jedan od 25 mučenika iz Nagasakija, koji su dali svoj život u ime dosljednog nasljedovanja raspetoga Gospodina. S ljubavlju prema svojim progoniteljima i s mirom u srcu pošli su u mučeničku smrt, moleći Gospodina da onima koji su ih osudili udijeli milost razumjevanja i prihvaćanja kršćanske vjere kao jedinoga istinskoga puta do Boga.

Danas se spominjemo japanskih mučenika koji su 5. veljače 1597. godine razapeti u Nagasakiju. Bilo ih je 26, od kojih šestorica franjevci misionari iz Španjolske, trojica isusovci i sedamnaest laika, franjevačkih trećoredaca. Najpoznatiji među njima bili su franjevac Petar Blaskez i isusovac Pavao Miki. Pavao je prvi isusovac iz Japana i prvi japanski mučenik iz Družbe Isusove. Kršten je s pet, a u Družbu je ušao s 20 godina. Dobro je poznavao budizam pa mu je to pomoglo u radu s domaćim stanovništvom. Svi su ovi mučenici uhićeni kao kršćani, ponižavani i na kraju završili mučeničkom smrću na križu.

Crkva se danas spominje i sv. Doroteje, djevice koja je podnijela mučeništvo u Cezareji za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana. Namjesnik Sapricije naredio je da je muče na strašnoj spravi zvanoj ‘konjić’, a potom joj je odsječena glava. Dorotejina postojanost i ustrajnost u vjeri tijekom mučenja zadivila je mladića Teofila, koji se nakon toga obratio i postao kršćaninom. I sam je podnio mučeništvo.

Danas je i sv. Armando, apostol Belgije i Nizozemske. Rođen je početkom 7. stoljeća u južnoj Francuskoj. Za biskupa je zaređen oko 638. godine. Na početku svoga naviještanja doživio je veliku kušnju kad su ga svi suradnici napustili, pa je morao otići iz Flandrije te preko Alpa stigao Slavenima. Nakon toga se vratio u Flandriju i počeo osnivati samostane, među kojima i glasovitu opatiju Elnon u kojoj je i sam živio. Poslije njegove smrti ta je opatija prozvana svečevim imenom. Iz nje je izbivao samo dvije godine, kada je 647. izabran za biskupa Maastrichta. Nakon dvogodišnjeg biskupovanja ponovno se povukao u opatiju Elnon, u kojoj je i umro 6. veljače 679. godine.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori