Lovćenske straže 1990.: “Sa Lovćena vila kliče oprosti nam, Dubrovniče”

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Crnogorski Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990.“ poslao je portalu Hrvatsko nebo svoju izjavu naslovljenu “Sa Lovćena vila kliče oprosti nam, Dubrovniče” – Marko Popović. U njoj sarkastično izruguje protivljenje aktualnog tamošnjeg tehničkog predsjednika vlade Dritana Abazovića i prosrpskih snaga u Crnoj Gori spomen-ploči u logoru Morinj.

Ploča u spomen na hrvatske branitelje i civile zatočene i mučene ondje za vrijeme rata 1991.-1992. bila je u nazočnosti hrvatskoga ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana postavljena jesenas od dvojice crnogorskih ministara. No njih je Abazović odmah zatim smijenio, a vlasti su otad nastojale i fizički ukloniti spomen-ploču, tvrdeći da njezin sadržaj ne odgovara povijesnoj istini. Prenosimo s time u svezi izjavu crnogorske udruge, u hrvatskoj jezičnoj redakturi. Sugerirani ironični prijedlog novog natpisa na ploči, kojim se podruguju prosrpskim tumačenjima, prenosimo u crnogorskom izvorniku.

 

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990.“ smatra da se događaju koji se stvarno dogodio, doduše u davno prošlom vremenu (Past Perfect Tense) u zloglasnom logoru Morinj posvećuje previše pozornosti iz jednostavnog razloga zato što je istinit i što je riječ o našim susjedima hrvatske nacionalnosti.

Postavlja se logično pitanje jesu li ministar obrane Raško Konjević i vanjskih poslova Ranko Krivokapić prigodom postavljanja spomen-obilježja u Morinju razmišljali kako će reagirati okupatori Crne Gore oličeni u Vladi i Crkvi Srbije potpomognuti domaćim izdajnicima.

Sukladno navedenomu, a u cilju što bolje servilnosti i kooperativnosti odlazećeg premijera Abazovića i odlazećeg ministra obrane Filipa Adžića s okupatorskom Vladom i Crkvom Srbije, Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990.“ za dobrobit Crne Gore predlaže inovirani tekst na ploči:

„Tokom velikosrpske turističke posjete Hrvatskoj, ovdje je bilo lječilište takozvani Sanatorijum Morinj (3.10.1991 – 18.8.1992) za akutno oboljele hrvatske civile i hiruški zbrinute hrvatske turističke radnike koji nijesu na ispravan i civilizovan način razumjeli velikosrpsku turističku posjetu.

SJEĆAMO SE DOBROČINSTAVA POČINJENIH DA BI SE UVAŽILO IME I DUH CRNE GORE. IZRAŽAVAMO ŽALJENJE ZA SVE EVENTUALNE PROPUSTE U TRETMANU KOJE SU DOŽIVLJELI KORISNICI OD STRANE NAŠEG OSOBLJA“

NE PONOVILO SE!

Povezani sadržaji:

ŠEF CRNOGORSKE DIPLOMACIJE KRIVOKAPIĆ/Spomen ploča u Morinju će biti vječna

MVEP RH/Najava uklanjanja spomen-ploče u Morinju ne smije obeshrabriti

 

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990.“, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)