SAD “upozorava” Tursku na izvoz za koji se smatra da će potaknuti ratne napore Rusije

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Sjedinjene Države su proteklih dana upozorile Tursku na izvoz u Rusiju kemikalija, mikročipova i drugih proizvoda koji se mogu koristiti u moskovskim ratnim naporima u Ukrajini, a mogle bi i kažnjavati turske tvrtke ili banke koje krše sankcije.

Brian Nelson, dužnosnik Ministarstva financija SAD-a, posjetio je dužnosnik turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću suradnju u ometanju protoka takve robe.

U govoru pred bankarima, Nelson je rekao da značajan jednogodišnji rast izvoza u Rusiju ostavlja turske kompanije “posebno ranjivim na reputaciju i rizike sankcija”, ili gubi pristup tržištima G7.

Trebali bi “poduzeti dodatne mjere opreza kako bi izbjegli transakcije vezane za potencijalne transfere tehnologije dvostruke namjene koje bi mogao koristiti ruski vojno-industrijski kompleks”, rekao je on u govoru koji je izdalo Ministarstvo financija.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i delegacija istakli su da desetine milijuna dolara izvoza u Rusiju izaziva zabrinutost, rekao je visoki američki zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

– Nije čudno da Rusija aktivno nastoji da iskoristi historijske ekonomske veze koje ima u Turskoj. Pitanje je kakav će biti turski odgovor – rekao je zvaničnik.

Članica NATO-a Ankara se načelno protivi sveobuhvatnim sankcijama Rusiji, ali kaže da će ih i ona uvesti u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze koji su protivni toj namjeri.

Zapadne zemlje primijenile su izvoznu kontrolu i sankcije nakon invazije Moskve prije skoro godinu dana. Ipak, kanali snabdijevanja su ostali otvoreni iz Hong Konga, Turske i drugih trgovačkih centara.

 

vrisak.info/https://www.vrisak.info//Hrvatsko nebo

Odgovori