Rekordna studen praćena vjetrom pogodila Sjevernu Ameriku

Vrijeme:1 min, 9 sec

Vlasti su upozoravale ljude kako ozbeline opasne za zdravlje i za život mogu nastupiti za manje od 10 minuta te ih pozivale da do današnje subote strogo ograniče svoj boravak na otvorenomu. Kombinacija studeni i vjetra oborila je negativne temperaturne učinke u nizu država, osobito u državi Maine u Novoj Engleskoj te u Quebecku i drugim dijelovima istočne Kanade.

U Bostonu i nekim drugim saveznim zemljama proglašeno je izvanredno stanje, a državne škole zatvorene su. U New York-u je zabilježeno minus 23 stupnjeva, pa su gradske vlasti donijele uredbu za hitne slučajeve koja omogućuje beskućnicima da odu u bilo koje sklonište da bi se spasili od hladnoće.

Pad temperatura nastao je zbog jake arktičke fronte u sjevernim i središnjim područjima kontinenta. Na jugu SAD-a od ponedjeljka je zbog hladnoće smrtno stradalo 11 ljudi, u Teksasu osam, u Oklahomi dva i u Arkanzasu jedan. Zbog studeni i jakog vjetra više od 250.000 ljudi bilo je bez struje u petak navečer u Teksasu, Arkanzasu, Mississipiju, Tennesseeju i New Yorku.

 

Agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)