Pokolj vojnika otkriva rusku taktiku: ‘Pogledajte koga šalju pred strojnice i topove Ukrajinaca‘

Vrijeme:4 min, 28 sec

 

The New York Times procjenjuje da se broj poginulih i ranjenih Rusa približava brojci od 200 tisuća

Strelovit rast broja poginulih ruskih vojnika otkrio je vojnu taktiku Moskve koja na istok Ukrajine šalje lošije trenirane vojnike, uključujući i zatvorenike, kako bi utabali teren boljim jedinicama, piše New York Times nakon razgovora s američkim i drugim zapadnim dužnosnicima.

Broj ruskih vojnika poginulih i ranjenih na ukrajinskom ratištu približava se 200.000, piše taj američki politički dnevnik, ograđujući se navodom da je izuzetno teško procijeniti broj poginulih u ratu. Ruski službeni izvori povremeno objave broj mrtvih i ranjenih, no smatra se da je ta brojka znatno podcijenjena. Opet, krvoproliće koje se trenutačno odvija na istoku Ukrajine, oko grada Bahmuta za koji se vodi, kako kažu upoznati, “divljačka” bitka te oko gradića Soledara, uvelike podiže ionako stravične brojke poginulih u Ukrajini.

No, Moskva je, čini se, dovoljno očajna u želji da izbori ozbiljniju bitku na terenu, a Bahmut smatra ključem za osvajanje Donbasa. Štedeći bolje vojnike za kasnije borbe i potencijalnu proljetnu ofenzivu o kojoj se naširoko priča, Moskva je poslala zatvorenike i slabije obučene jedinice pred ukrajinske topove i strojnice.

Ruski analitičari uvjereni su da ljudski gubici neće pokolebati ruskog predsjednika Vladimira Putina u postizanju ratnih ciljeva, piše New York Times. Bez ozbiljne političke opozicije kod kuće Putin je rat u Ukrajini već prezentirao kao novi Drugi svjetski rat, a u tom je ratu, prema službenim izračunima, poginulo čak osam milijuna sovjetskih vojnika. I Staljin je u rat slao zatvorenike i društvene skupine koje je smatrao građanima drugog reda. Osim toga, za razliku od vlade u Kijevu, Putin može sebi priuštiti stotine tisuća ljudskih žrtava, iako time riskira nagrizanje političke podrške za rat koju trenutačno ima.

Ukrajini manjka prostora za manevar

Ukrajina nema toliko prostora za manevar. Broj žrtava na ukrajinskoj strani također nije lako procijeniti. Kijev ne objavljuje rado te informacije, navodi NYT. Oko Bahmuta svakodnevno gine i mnogo Ukrajinaca, a i s ukrajinske strane u prvim su redovima slabije obučeni borci, navodi dnevnik.

U posljednjoj procjeni ljudskih gubitaka u Ukrajini administracija predsjednika Joea Bidena u studenome je navela da je u ratu poginulo i ranjeno više od 100.000 vojnika na obje strane. Privatno su govorili da je brojka bliža 120.000 poginulih. To je američki general Mark A. Milley ponovio i prošli mjesec na konferenciji za novinare u Njemačkoj. “Rekao bih da su ratni gubici sada već znatno premašili brojku od 100.000. S time da ruski gubici uključuju i redovnu vojsku i plaćenike iz kompanije Wagner”, rekao je tada Milley.

image

Ukrajinska vojska kod Bahmuta/Yasuyoshi Chiba/AFP

Na sastancima visokorangiranih vojnih i obrambenih dužnosnika iz zemalja članica NATO-a prošli mjesec komentiralo se da su borbe u Donbasu poput “stroja za mljevenje mesa”. General Eirik Kristoffersen, šef norveške vojske, krajem siječnja je na norveškoj televiziji izjavio kako se procjenjuje da je poginulo i ranjeno 180.000 ruskih vojnika, a na ukrajinskoj strani da je 100.000 poginulih vojnika i 30.000 ubijenih civila. Na upit NYT-a da komentira tu izjavu, glasnogovornik generala rekao je da je “puno toga nepoznato o broju poginulih” te da “trenutačno nitko nema dobar pregled situacije”. “Stvarnost bi mogla biti i bolja i lošija od toga”, objasnio je.

Ovaj tjedan američki dužnosnici spominju da je broj u ruskom slučaju bliži 200.000, piše NYT. To je osam puta više u samo 11 mjeseci konflikta od američkih žrtava u 20 godina ratovanja u Afganistanu. Brojevi koje navode službene osobe temelje se na satelitskim slikama, presretnutoj komunikaciji, društvenim mrežama, medijskim napisima te službenim objavama državnih tijela. No, zbog nepouzdanosti, čak i unutar američkih institucija brojevi ekstremno variraju, podsjetio je dnevnik.

Sve manje ključnih zaliha za ruske borce

“Divljačke borbe”, kako je okršaj oko Bahmuta opisao jedan američki vojni dužnosnik, svakodnevno podižu te brojeve. Svaki se dan dogode tisuće topničkih udara i protuudara na tom području. Američki dužnosnici navode da je kompanija Wagner regrutirala oko 50.000 vojnika za rat u Ukrajini. Tisuće kažnjenika već su poginule, a prema mišljenju američkih stručnjaka, takav gubitak života ne opravdava stratešku važnost Bahmuta za Rusiju.

Colin H. Kahl, pomoćnik ministra obrane SAD-a, smatra da Rusija muku muči s nizom opskrbnih i taktičkih pitanja. “Sve je manje krucijalnih zaliha – artiljerije, streljiva i slično – pa šalju zatvorenike kao nadomjestak na mjesta poput Bahmuta i Soledara”, rekao je Kahl novinarima. Njegovi su kolege za NYT rekli da ruska vojska to “topovsko meso” koristi kako bi isušila ukrajinske zalihe naoružanja.

Kusti Salm, zamjenik estonskog ministra obrane, u Washingtonu je prošli tjedan rekao da Rusija mnogo lakše podnosi ljudske gubitke nego Ukrajina. “Na tom području Rusi su rasporedili oko 40 do 50 tisuća zatvorenika. S druge strane bojišnice obični su vojnici, ljudi s obiteljima, dobro obučeni, vrijedni za ukrajinsku vojsku”, objasnio je Salm. “Znači, to nije pravedna raspodjela. To nije situacija u kojoj imamo jedan prema jedan jer su zatvorenici potrošna roba. S operativne strane to je vrlo pametan taktički potez ruske strane”, zaključio je Estonac.

Ruska taktika nije ništa novo, pogotovo za Ruse. U Drugom svjetskom ratu Staljin je na prve linije poslao milijun zatvorenika. “Sve u svemu, Rusiji nije važno koliki su gubici jer ima mnogo veći rezervoar ljudstva od Ukrajine. U Rusiji život vojnika ne znači ništa. Svaki pali vojnik je junak, može ga se zamijeniti, a to neće promijeniti mišljenje javnosti o ratu”, smatra Salm.

Antonija Handabaka, Jutarnji list/ /Hrvatsko nebo

Odgovori