Featured Video Play Icon

HNS BIH danas u Mostaru zasjeda po 11. put, donijet će se deklaracija, evo što su glavne odrednice

Vrijeme:3 min, 22 sec

 

Ocijenili su kako je izbor nelegitimnoga člana Predsjedništva BiH četvrti put i potpora radikalnih bošnjačkih političkih stranaka i predstavnika njegovim retrogradnim politikama, uz unitarizam i separatizam, najveća politička opasnost.

Jedanaesto zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru iznjedrit će deklaraciju koja će donijeti jasna stajališta hrvatske politike o državi BiH koju definiraju kao domovinu hrvatskoga naroda, potom inzistiraju na nastavku ustavnih i izbornih reformi, kao i preustroju zemlje te se protive trendovima srpske i bošnjačke politike, a zagovaraju snažno ostvarenje vanjskopolitičkih ciljeva – integraciju u NATO i EU.

Na zasjedanje je pozvano 650 dužnosnika izabranih na raznim pozicijama – od općina, preko županija, eniteta do razine države te će sudjelovati predstavnici 14 političkih stranaka, dok svojevrstan bojkot rada institucija HNS-a BiH nastavlja HRS BiH. Najavljen je i dolazak hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića, piše Večernji list BiH.

Demografija, odličja

Uz deklaraciju, očekuje se i donošenje demografske strategije Hrvata u BiH te pravilnik o odlikovanjima i priznanjima HNS-a BiH, donosi portal Večernjeg lista BiH. Najvažniji saborski dokument – deklaracija slijedi kontinuitet dosadašnjih deset saborskih zasjedanja gdje se ističe uloga Hrvata kao konstitutivnog naroda i potreba očuvanja njegove pozicije s drugim dvama narodima u skladu s Washingtonskim i Daytonskim sporazumom te upozorava kako su u posljednja dva desetljeća “suverena i politička prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda u entitetima i BiH bila grubo oktroirana i izložena sustavnom političkom izigravanju i pravnom kršenju kroz nametnute izmjene Ustava FBiH, jednostrane izmjene Izbornoga zakona BiH, višegodišnje neispunjavanje presuda Ustavnog suda BiH, kao i neizvršavanje preuzetih obveza iz mostarskog sporazuma od 17. lipnja 2020. kada su predstavnici međunarodne zajednice bili i svjedoci i potpisnici”.

Osuđuju se trendovi mržnje u političkoj i medijskoj javnosti, kao i pojedini fizički napadi na Hrvate te njihove simbole. Pohvaljuje se uloga Hrvatske te napori međunarodnih institucija na stabiliziranju međunacionalnih odnosa u BiH i gospodarskoj suradnji. U deklaraciji HNS BiH osuđuje i rusku agresiju na Ukrajinu te ističe solidarnost s ukrajinskim narodom, koji već dvanaest mjeseci trpi brutalne posljedice rata. Deklaracija je podijeljena na osam segmenata u kojima se BiH predstavlja domovinom Hrvata, donosi se odnos prema euroatlantskim integracijama, demografiji, gospodarstvu, obrazovanju, zaštiti digniteta Domovinskoga rata, definira odnos prema iseljeništvu te kulturi i medijima.

HNS BiH snažno osuđuje trendove bošnjačkog unitarizma i srpskog separatizma te, uz potporu teritorijalnom integritetu BiH kao neovisne, cjelovite i stabilne države, zagovara ostvarenje potpune konstitutivnosti Hrvata u BiH i pune jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima. – Poštovanje multinacionalnoga karaktera, načela suvremenoga federalizma i konsocijacije koja proistječu iz Washingtonskoga sporazuma i Daytonskoga sporazuma, ljudskih prava, demokratskoga poretka i vladavine prava osnovni su preduvjeti za stabilnu i sigurnu budućnost hrvatskoga naroda unutar BiH. HNS BiH u svome radu nastavit će se zalagati za daljnju decentralizaciju…

HNS BiH ponovno ističe kako unitarističke i separatističke tendencije predstavljaju grube nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali i realnu opasnost za opstojnost hrvatskoga naroda u BiH. Odgovorno tvrdimo i ponovno skrećemo pozornost našim partnerima iz međunarodne zajednice kako su unitarizam i separatizam osnovni uzrok blokada, stagnacije, nefunkcionalnosti i kronične nestabilnosti BiH – ključna je politička poruka saborske deklaracije. Nagovijestili su nastavak inzistiranja na ustavnim reformama i izmjenama Izbornoga zakona BiH sukladno presudi “Ljubić” o legitimnom predstavljanju.

Predsjedništvo BiH

Po njima, ograničene promjene Ustava BiH i izmjene Izbornoga zakona BiH moraju osigurati legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH, u tijelima i institucijama ustavno namijenjenim legitimnom demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda, ali i ukloniti sve vidove diskriminacije nacionalnih manjina, manjinskih zajednica i pojedinaca koji ne pripadaju nijednom od triju konstitutivna naroda.

Ocijenili su kako je izbor nelegitimnoga člana Predsjedništva BiH četvrti put i potpora radikalnih bošnjačkih političkih stranaka i predstavnika njegovim retrogradnim politikama, uz unitarizam i separatizam, najveća politička opasnost za stabilnost, napredak i opstojnost BiH. Naveli su i kako je sadašnji sastav klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda u suprotnosti s načelima definiranim odlukama Ustavnoga suda BiH. Usprotivili su se mogućnosti smanjenja ovlasti domova naroda FBiH i BiH.

Iskazali su potporu EU i NATO integracijama, gospodarskim i socijalnim reformama.

 

bild.ba/ https://www.bild.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori