Vladimir Trkmić: Proslava sv. Blaža nekad, i danas

Vrijeme:6 min, 57 sec

 

Sveti Blaž (Vlaho)

Ime Blaž

Ime Blaž dolazi od  hrvatske prilagodbe latinske inačice imena (Blasius), a dubrovački naziv Vlaho je nastao od grčke varijante imena Vlasios. Starom ilirskom prilagodbom grčkih i latinskih imena, gdje se nastavci -ios, odnosno -ius zamjenjuju s -o (tradicionalno ilirska, pa tako i dubrovačka muška imena završavaju na -o), te poništavanjem sibilarizacije iz -s- u -h- dobije se ime Vlaho, koje nije povezano s nazivom Vlasi korištenim za označavanje jednog dijela populacije. Još jedan primjer takve prilagodbe nalazimo u latinskom imenu Junius, koje je u Dubrovniku glasilo Džono (Džono Restić, Džono Palmotić).

Kratak životopis sv. Blaža

Mučenik sv. Vlaho (Blaž), na latinskom Sanctus Blasius rodio se u Sebasti u ondašnjoj Maloj Armeniji kojom je upravljao Rim. To je današnji grad Sivas u središnjoj Turskoj. Narod i svećenstvo su ga izabrali za biskupa nakon smrti njegova prethodnika. Dioklecijan je za vrijeme svoje vladavine proglasio u rimskom carstvu opći progon kršćana. Taj progon se nastavio i za vrijeme Licinija. Za to vrijeme sebatski se biskup skrivao po planinama Kapadocije. Za svoj dom izabrao je osamljenu i tamnu pećinu iz koje je oprezno izlazio samo noću dijeliti utjehu mučenim i nesretnim kršćanima. Bog mu je dao nadnaravnu moć da postane prijatelj divljim zvijerima.

One su mu donosile hranu, a on ih je za uzvrat liječio. Agrikolaus koji je u to vrijeme bio rimski upravitelj u Sebasti, izmišljao je najokrutnije muke protiv biskupa. Jednog dana naredio je vojnicima da ulove što više zvijeri. Nakon dugog traženja naišli su na pećinu ispred koje su mirno stajale divlje zvijeri, a sv. Vlaho se molio među njima. Vojnici su se sutradan vratili po njega na zapovijed Agrikolausa. Mirno ih je dočekao. Vijest se brzo proširila, pa su svi kršćani izašli iz svojih skrovišta da ga još jednom vide. Putem do grada propovijedao je, a mnoštvo ljudi ga je pratilo.

Sv. Blaž je svoje vjernike bodrio da ustraju u vjeri. Kad bi spustio ruku na bolesne odmah bi im se vratilo duhovno i tjelesno zdravlje. Na tom putu prišla mu je uplakana majka s djetetom u naručju. Kroz suze mu je ispričala kako je djetetu zapela u grlu riblja kost, molila ga je da ga spasi. Na to sv. Blaž spusti ruku na grlo djeteta, prekriži ga i pozove svemogućeg Boga da se kost izlomi i da se dječaku vrati zdravlje. Molio je da se to isto uvijek učini svima koji bi ga u bolesti grla molili u njegovo ime. Dijete ozdravi, mati se zahvali sv. Vlahu i uputi se kući. Nedugo zatim pred njega dođe stara udovica i ispriča mu kako joj je vuk ugrabio mlado prase koje je čuvala. On je umiri, a u to je došao vuk i vratio živo i zdravo prase. Kad je doveden u Sebastu, Agrikolaus je od njega zatražio da se odrekne vjere i klanja bogovima.

Na to mu je sveti biskup Blaž odgovorio: “Ispovijedam Krista, i ne mogu se klanjati krivim bogovima.” Na to Agrikolaus naredi da ga muče. Hrabro je podnio sve muke i još rekao: “Jadniče, ako misliš da ću s bičevanjem iznevjeriti Krista, varaš se, jer on mi je na pomoći!” Gradom se pročula vijest o njegovoj ustrajnosti i mučenju. Udovica kojoj je pomogao, odluči ubiti prase. Skuhala je glavu i noge od prasca sa zeljem i odnijela u tamnicu. Donijela mu je još i svijeću da mu svijetli u zatvoru. On je primi i uzme malo jela, prorokova joj svoje brzo mučeništvo i smrt. Zamolio je da mu za uspomenu pali svijeće i da za svog života nastavi pomagati siromašnima. Obećao joj je blagoslov gospodina Boga, i da će svatko tko se povede za njenim primjerom primiti isti blagoslov.

Molitve sv. Blažu

Molitva za miran život

Gospodine, ujedinjeni sa svetim mučenikom Blažom, usrdno te molimo: udijeli nam miran život na zemlji i pomoć da postignemo vječnu slavu u nebu. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Molitva za tjeranje zla

Gospodine Isuse Kriste, koji si kazao da se molitvom i postom tjeraju zlodusi i vjerom ozdravljaju bolesnici, dopusti, molimo te, da po zagovoru svetoga Blaža, mučenika tvoga, ista ona vjera koja je njega učinila slavodobitnikom nad vlašću tmina i ljudskim bolestima, i nas uvijek očuva na spasenje. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Molitva za blagoslov grla

Vrli mučeniče, sveti Blažu, koji si jakom svojom vjerom zaslužio dar čudesa, molimo te, da nas braniš od bolesti grla i svakog drugog zla. Ne daj da se okaljamo grijehom, ulij nam u srce živu vjeru i da budemo spremni pretrpjeti istu smrt za milog Isusa i svetu vjeru da jednom budemo dostojni doprijeti do vječne slave na nebesima.

Amen.

Oče naš. Zdravo Marijo. Slava Ocu

Proslava blagdana sv. Blaža nekad, i danas

Svetog Blaža, biskupa i mučenika slavi Katolička crkva, Istočna pravoslavna crkva, Armenska katolička crkva i druge istočne crkve. Slaviti spomendan sveca ili mučenika možemo slaviti ponajprije euharistijskim slavljem, a isto tako duhovno se obogatiti blagoslovinama koje su često vezane uz samo misno slavlje. Da bismo znali kako se nekada u prošlosti slavio blagdan sv. Blaža, vrijedno je posegnuti za Rimskim misalom, molitvenikom iz 1929. godine. Prema tom Rimskom misalu, vidljivo je da se spomendan na sv. Blaža slavio drugačije nego li u naše vrijeme. Kako? Danas za vrijeme misnog slavlja imamo „grličenje“ – blagoslov grla svih onih vjernika koji pristupe svećeniku ili đakonu i prime blagoslovnu molitvu za duhovno i tjelesno zdravlje. I to je to! Svećenik tada moli: „Po zagovoru Svetoga Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakog drugog zla. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

” Kako je vidljivo iz Rimskog obrednika iz 1929. godine, prije II. Vatikanskog koncila misno slavlje na blagdan sv. Blaža je čini mi se bilo „puno duhovno bogatije“. Vjernici su taj dan na misno slavlje donosili kruh, vino, vodu, i druge plodove zemlje na blagoslov. Svećenik je prema tom obredniku molio blagoslovnu molitvu za vodu, vino, kruh i druge plodove.

Tom se gestom sigurno htjelo pokazati da blagoslov na čovjeka, na pojedinca, na vjernika, na njegovo tjelesno i duhovno zdravlje silazi ne samo po blagoslovu grla, „grličenju“, nego i po blagoslovu svega onog što jedan čovjek konzumira, jede i pije. Taj se običaj možda i zadržao u nekim krajevima Katoličke crkve u Hrvata.

Koliko mi se čini da je taj blagoslov nestao kao običaj u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske. Svakog poštovanja i dakako duhovne radosti vrijedno je spomenuti da veliki broj vjernika po našim crkvama pristupa „grličenju“, kada svećenik ili đakon nad pojedincem moli. Molitve koje su tradicionalno upućivane sv. Blažu pokazuju da je mučenik zaštitnik i zagovornik tjelesnog i duhovnog zdravlja. To pak znači, kada pristupamo „grličenju“ – blagoslovu grla, trebamo znati da svećenik nad nama moleći, moli po zagovoru sv. Blaža za naše tjelesno i duhovno zdravlje. Možda bi s vremenom na blagdan sv. Blaža, barem po nekim župama, bilo moguće obnoviti običaj blagoslivljanja vode, kruha, vina i drugih plodova zemlje. Onako kako je to bilo nekada.

 

BLAOOSLOV KRUHA, VINA, VODE I PLODOVA

protiv bolesti grla

na blagdan sv. Blaža, biskupa i mučenika.

(Odobrio S. Z. O. 25. rujna 1883.)

  1. Pomoć je naša u imenu Gospodina
  2. Koji stvori nebo i zemlju.
  3. Gospodin s vama.
  4. I s duhom tvojim.

 

Pomolimo se –  Molitva

Spasitelju svijeta Bože, koji si današnji dan posvetio mučeništvom blaženoga Blaža i koji si njemu među ostalim milostima dao i povlasticu, da tvojom moću liječi svaku bolest grla, neiskazano milosrđe tvoje smjerno molimo i prosimo, udostoj se svojom blagošću blagosloviti i posvetiti ove kruhove, vino, vodu i plodove, što ti ih je vjerni puk danas pobožno donio na posvetu. Koji ih okuse, neka zaslugama i zagovorom toga istog blaženoga Blaža, mučenika tvoga i biskupa, potpuno ozdrave od svake bolesti grla i od koje mu drago druge nemoći duše i tijela.

Koji živiš i kraljuješ Bog u vijeke vjekova.

  1. Amen.

I neka se poškrope blagoslovljenom vodom.

Zagovorna molitva sv. Blažu

Gospodine Isuse Kriste, koji si kazao da se molitvom i postom tjeraju zlodusi i vjerom ozdravljaju bolesnici, dopusti, molimo te, da po zagovoru svetoga Blaža, mučenika tvoga, ista ona vjera koja je njega učinila slavodobitnikom nad vlašću tmina i ljudskim bolestima, i nas uvijek očuva na spasenje. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)