Plenković: U ovim porukama se vidi da oni ne trguju utjecajem

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

“Što se tiče ostalih tema, osvrnuo bih se na obnovu. Idući tjedan je zakon na vladi. Potpredsjednik Bačić će predstaviti zakon”, nadometnuo je premijer

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon održane sjednice Vlade i komentirao aktualne teme. Najavio je kako će idućeg  tjedna na Vladi biti izmjena Zakona o obnovi, te da će je javnosti predstaviti novi ministar Branko Bačić. Na pitanje o podizanju cijena, kazao je kako “nema svađe između Vlade i privatnog sektora”. Naveo je da su oni u kriznoj godini ostvarili dva ključna cilja, a to je ulazak u Schengen i uvođenje eura.

“Kad učinite sve da sačuvate socijalni mir, a mi smo to učinili jer prošle godine nije bilo prosvjeda, onda samo tražimo da se ne koristi uvođenje eura i kriza za dizanje cijena”, dodao je i objasnio da inflacija ide dolje u drugim zemljama Europske unije. Upitan o mogućem rastu cijena nakon 1. travnja, Plenković je najavio da su ministri dobili zadaću da analiziraju situaciju.

“Tržišne cijene za vrtiće, za škole, za gospodarstvenike ne bi bile približne ovakve, već bi bile puno veće. Vidio sam koliko jeftiniju cijenu plaćaju veliki potrošači. Moramo vidjeti može li se to objaviti pa da vidite koliko plaćaju”.

Poruke najbližih suradnika

Na pitanje je li ga kontaktirao USKOK i je li bio pozvan na obavijesni razgovor vezano uz nedavno objavljene poruke nekih od njegovih najbližih suradnika, premijer je kazao da nisu.

“Nakon sakrivene ankete na kojoj se vidi da HDZ vodi, nastao je kaos. Ovo je strategija oporbe. Ovo je kreiranje ‘ne-tema’, kao što je ovaj Zakon o pomorskom dobru. Niti je zakon još kreiran, išao je u prvo čitanje, ići će u drugo čitanje, ali ne, okvir je ‘HDZ krade plažu’. Kakve su to gluposti? Tko su sad predvodnici? Možemo i ‘TT’. Oni su sad glavni za priobalje. Onda profesor Sakoman ide optužiti sina ministra Medveda koji je policajac da je ljudima koji su kršili javni red i mir nudio drogu. Onda je bilo ‘joj, sin je lagao mami, a ona njemu’. Hajdemo sad u ponedjeljak. Milanović je brutalno izvrijeđao vašeg kolegu. Nisam gledao tu snimku, ali sam čitao kolumnu. u kojoj je posljedica da njegovi savjetnici dozivaju veleposlanike jedne zemlje koja je spomenuta i kažu ‘oprostite, bio je lapsus’. Lapsus. 40 minuta stavova o Rusiji, Ukrajini, Srbiji, Kosovu. I onda neki politički tjednik, tu večer kad izlazi, ignorirao Petrinju.”.

Kazao je kako je poruke imao jedan medij mjesecima prije, te su ih provjerili i odlučili ih ne objaviti. Kazao je da su poruke bile objavljene u drugom mediju tek nakon što je Milanović izvrijeđao novinara u Petrinji.

‘Oporbi nije lako. Idu slijediti Poglavicu i onda svaki dan puštaju neku ne-temu”, referirajući se na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kao na ‘Poglavicu’.  Ponovio je kako je poruke išla objavljivati jedna druga medijska kuća, a ne ona koja je imala ih mjesecima prije. “Oni su već išli spašavati Poglavicu iz pijeska. Bitno je tajming, kontekst. To je bit. To nije nikakvo nepristrano, neovisno, slobodno novinarstvo. On nas sramoti. Ljudi nam se smiju.”

Na pitanje kako zna da je poruke imao jedan medij, kazao je da znaju te da isto tako znaju da su poruke provjeravali.

“Ovo nije stvarna tema. Stvarne teme su Zakon o obnovi, Zakon o pomorskom dobru. Oni moraju kreirati kaos. Izbori su za godinu i pol dana. U ovim porukama se vidi da oni ne trguju utjecajem, već samo pitaju”, rekao je.

Optužio je Z. Milanovića kako iznosi tajne podatke o stanju oružja. “Netko tko ima pretenzije o Hrvatskoj, mogao bi to iskoristiti”.

VL/https://www.vecernji.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)