Vlada: Presuda Sanaderu i Hernadiju nema učinke na ugovore između Hrvatske i MOL-a

Vrijeme:4 min, 32 sec

 

 

Ne ulazeći u tumačenje, Vlada napominje da je u mišljenju izraženo stručno stajalište po kojem presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a.

Kako je i najavio premijer Andrej Plenković Vlada je objavila pravno mišljenje Radne skupine pravnih fakulteta i mišljenje DORH-a o ništetnosti Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-u i Ugovora o plinskom poslovanju iz 2009. godine i isplatu naknade štete temeljem ICSID-ovog pravorijeka, priopćila je Vlada.

Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Hrvatske i MOL-a, stoji uz ostalo u mišljenju radne skupine pravnih fakulteta koje je vlada objavila u utorak, uz mišljenja DORH-a o ugovorima Hrvatske i mađarske naftne kompanije. Izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenja o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a) Vlada je zatražila 21. studenog 2022. temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade i četiri hrvatska pravna fakulteta.

Pravno mišljenje, između ostalog, daje odgovor na pitanja vezana za pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a; stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora te mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a.

Ne ulazeći u tumačenje, Vlada napominje da je u mišljenju izraženo stručno stajalište po kojem presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a.

Također, pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) prema mišljenju pravnih fakulteta ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora.

U mišljenju se navodi da je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu sa međunarodnim obvezama.

Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava, izrađeno je 16. siječnja te je dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja.

U pogledu izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom ICSID-ovog pravorijeka zatraženo je i očitovanje Državnog odvjetništva koje je dostavljeno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 27. siječnja.

Vlada je navela da u svrhu transparentnosti i informiranja javnosti o stajalištima neovisnih pravnih stručnjaka te nadležnog pravosudnog tijela mišljenja objavljuje u cijelosti. Također su objavljena i ranije zatražena mišljenja predstojnika Katedre za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2021. godine.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

“Vlada je temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i četiri pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj 21. studenog 2022. zatražila izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenje o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a).

Navedeno Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava. Mišljenje je izrađeno 16. siječnja te dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja 2023. godine, dodaju iz Vlade.

Pravno mišljenje, između ostalog, daje odgovor na pitanja vezana za:

– pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a;

– stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora te

– mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a.

Stajališta pravnih fakulteta sumirana su pod točkom IX. „Sažetak“ Pravnog mišljenja. Ne ulazeći u tumačenje mišljenja pravnih fakulteta skrećemo pažnju da je u istom izraženo stručno stajalište kako:

– Presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a

– pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora.

– je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu sa međunarodnim obvezama (točka 51.)

U pogledu izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom ICSID-ovog pravorijeka zatraženo je i očitovanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koje je dostavljeno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 27. siječnja 2023. godine.

U svrhu transparentnosti i informiranja javnosti o stajalištima neovisnih pravnih stručnjaka te nadležnog pravosudnog tijela, Vlada objavljuje navedena mišljenja u cijelosti.

Ujedno, objavljuju se i ranije zatražena mišljenja predstojnika Katedre za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2021. godine”, stoji u priopćenju Vlade.

Premijer Plenković je nakon koalicijskog sastanka kazao je danas da je Vlada tražila od radne skupine sastavljene od uglednih profesora različitih fakulteta pravno mišljenje u vezi presuda i na izvršenje arbitražne presude vezane za slučaj INA MOL. Mi smo dobili mišljenja i mišljenje DORH-a. “Mi ćemo danas u interesu potpunog informiranja javnosti i transparentnosti objaviti i pravno mišljenje šestero profesora, objavit ćemo i mišljenje profesora Sikirića kao i mišljenje DORH-a tako da se svi u Hrvatskoj mogu neposredno informirati”, kazao je. Dodao je da će sutra biti Savjet za Inu.

 

 

 

 

VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori