Džaba program bez matematike

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Možete imati najbolji mogući program, bez “matematike” ne možete preuzeti vlast. U jednostavnim unitarnim državama s jednodomnim parlamentima “matematika” je jednostavna onaj tko ima nadpolovičnu većinu ima i izvršnu vlast bez obzira na program.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

U BiH, kao i u drugim višenacionalim državama sa složenim ustavnim uređenjem i formiranje vlasti je složenije. Vlast je najjednostavnije formirati u Republici Srpskoj, koja je manje-više unitarno uređena. I formiranje vlasti na razini BiH prilično je jednostavno, dovoljno je imati većinu u Zastupničkom domu, mada bez većine u Domu naroda vlast se može uspostaviti ali teško može funkcionirati. No, u drugom bh. entitetu – Federaciji BiH za formiranje vlasti, nakon Schmidtovih intervencija u Ustav FBiH i Izborni zakon BiH, moraju se ispuniti tri uvjeta. Koalicija mora imati većinu ne samo u Zastupničkom i Domu naroda već i u sva tri nacionalna kluba ili bar minimalno 11 izaslanika u svakom od nacionalnih klubova, koliko je potrebno da bi mogla predložiti tročlano i troncionalno čelništvo FBiH.

Koalicija Osmorke, koja je od jučer sedmorka, podijeljena u dva bloka, s HDZ-om nema taj treći nužni uvjet- 11 izaslanika u bošnjačkom klubu federalnog Doma naroda, bez kojeg ne može izabrati jednog od tri (do)predsjednika FBiH. A bez toga ne može imenovati premijera FBiH.

Naime, više je nego jasno da SDA-ov kandidat za dopredsjednika FBiH Refik Lendo, ako i kada s drugo dvoje kandidata HDZ-ovom Lidijom Bradarom i SDP-ovim Igorom Stojanovićem bude izabran u Predsjedništvo FBiH neće dati suglasnost za imenovanje premijera koaliciji u kojoj ne bude njegova SDA.

Schmidt, pak, prema njegovim posljednjim izjavama, čini se, nema namjeru ponovo intervenirati, kako bi koaliciji Osmorke i HDZ-a osigurao vlast. A i bilo bi opasno da omogući uspostavu vlasti zaobilaženjem jednog od tri nacionalna kluba. Jer, već u nekoj sljedećoj situaciji mogao bi se zaobići hrvatski klub, odnosno isključiti legitimne predstavnike Hrvata iz federalne vlasti.

Po svemu sudeći koalicija HDZ BiH- Osmorka neće moći uspostaviti vlast u Federaciji BiH i sve je izglednije da će se morati praviti nova partnerstva- najrealnije je ono da koaliciju na federalnoj razini čine stranke čiji će dužnosnici činiti Predsjedništvo FBiH- HDZ, SDA i SDP- koja može ispuniti sva tri “matamatička” uvjeta za formiranje federalne vlasti.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori