ČLAN PREDSJEDNIŠTVA NIP-A ČAMPARA/Nova većina ima 10 ministara u Novalićevoj vladi, SDA samo četiri, ali očekujem formiranje nove

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Ministar unutarnjih poslova u Vladi FBiH i član Predsjedništva Naroda i Pravde (NiP) Aljoša Čampara izjavio je da nova većina ima većinu i u Vladi u tehničkom mandatu. On je istaknuo da SBB, HDZ i NiP imaju deset ministara u Vladi što predstavlja većinu.

 

– To je deset u odnosu na SDA-ova četiri. Naravno, nama fale tri ministra svakako i nalazimo se u tehničkoj vladi. Ulazimo u devetu godinu i ja mislim i nadam se da ćemo u narednom razdoblju doći do formiranja nove vlade u skladu s izborima koji su održani i s novom parlamentarnom većinom – rekao je Čampara za Avaz, nakon izjave lidera NiP-a Elmedina Konakovića koji je izjavio da će Vlada FBiH biti vrlo brzo formirana “zato što ćete vidjet jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića”.

Tehnički mandat

Na pitanje kako će reagirati Stranka demokratske akcije (SDA) i što će uraditi, Čampara je odgovorio da ne zna, ali gledanjem na protekle izbore svi oni koji su bili okupljeni oko kandidature Denisa Bećirovića, uključujući i SBB i NiP te imajući u vidu sada koaliciju i parlamentarnu većinu koju su formirali zajedno s HDZ-om, radi se o tome da SDA i u trenutnoj Vladi u tehničkom mandatu manjinska stranka.

– Mislim da više politički nije moralno da ta Vlada i dalje traje, iako je četiri godine u proteklom mandatu bila u takozvanom tehničkom mandatu. Mislim da su građani stvarno zaslužili dobiti novu vlast i novu vladu, bez obzira na parlamentarnu većinu tko će imati. Onaj tko bude imao u Zastupničkom domu 50 ili više zastupnika, taj treba formirati novu Vladu FBiH – rekao je Čampara.

Blokiranje procesa

Upitan je i hoće li SDA pokušati blokirati procese.

– Oni su to nešto najavljivali. Ja mislim da u demokratskom svijetu, tko god se odluči za blokadu bilo kakvih procesa da djeluje antidemokratski. Mi ovdje u BiH imamo i Daytonski mirovni sporazum i sve ono što proističe iz njega. Imamo visokog predstavnika koji je pozvan da u slučaju bilo kakvih blokada odblokira procese. Ima bonske ovlasti i mislim da mu je to jedna od osnovnih misija ovdje u BiH, tako da sumnjam da će se moći događati te blokade koje netko priželjkuje i najavljuje. Ne možete blokirati nešto da biste obnašali vlast ako vam građani nisu dali mandate da obnašate tu vlast – zaključio je Čampara za portal “Avaza”.

Odnosi NiP-a i SDA

Podsjetimo, lider NiP-a Elmedin Konaković je nakon današnjeg sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na konferenciji za medije izjavio da se nada da će lider SDP-a Nermin Nikšić biti premijer nove Vlade FBiH.

– Narod i Pravda ne pregovara sa Strankom demokratske akcije. To bi bio šok na političkoj sceni. Ne znam tko to manje želi, oni ili mi. Vlada FBiH, vjerujete, bit će vrlo brzo formirana zato što ćete vidjet jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet HDZ ministara, četiri SBB i jedan je iz NiP-a. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti – rekao je Konaković.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori