Featured Video Play Icon

VIDEO: U Kiseljaku obilježena 29. godišnjica bitke za Zavrtaljku

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

I ova 29 po redu godišnjica Bitke prošla je uz odavanje dužne počasti onima koji u pothvatu zauzimanja Zavrtaljke položili živote na otar Domovine

Navršilo se 29 godina od Bitke za Zavrtaljku. Za Lepeničku ali i Lašvansku dolinu bila je to strateški važna ali i veoma nepristupačna kota na planini Zahor, područje na kojem su se spajale dvije enklave, Lepenička i Lašvanske, a obje suu to vrijeme bile u izuzetno teškom položaju.

Na dan kad su krenuli u pohod na Zavrtaljku hrvatske branitelje, pripadnike Brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“ pratilo je nezapamćeno snježno nevrijeme. Na koti su ih dočekale daleko bronije neprijateljske postrobje Armije R BiH koje su pred samu Bitku počinile zločin nad hrvatskim stanovništvom u obližnjim Medovcima. Ipak, odlučnost hrvatskih branitelja u nakani osvojiti ono za što bi im svi vojni stratezi da su ih imali pitali, rekli da je neosvojivo, a Zavrtaljka je bila upravo takva kota, bila je jača od svega.

Zavrtaljsku im uspijeva zauzeti 29. siječnja 1994. godine.

„Bila je to značajna Bitka jer osvajanjem Zavrtaljke rasteretile su se crte obrane i u Lepeničkoj i u Lašvanskoj dolini“, kaže Ratko Marković, predsjednik HVIDR-e HVO HB, podružnice Kiseljak.

I ova 29 po redu godišnjica Bitke prošla je uz odavanje dužne počasti onima koji u pothvatu zauzimanja Zavrtaljke položili živote na otar Domovine. „Teško je sjetiti se naših poginulih, pogotovu kad vidite suze u očima njihovih majki svake godine“, kaže Nevenka Pravdić, predsjednica kiseljačke podružnice Udruge obitelji pogonulih i nestalih hrvatskih branitelja.

„Ne ponovilo se više nikad i nikome. Bilo je teško ali mi se uspjeli obraniti i opstati na ovim prostorima“, riječi su Branka Vidovića, hrvatskog vojnog invalida Domovinskog rata. O nesebičnoj žrtvi, hrabrosti i ljubavi koju su u sebi nosili hrvatski branitelji na misi zadušnici u župnoj crkvi u Brestovskog govorio je fra Mirko Majdanžić, župnik župe Brestovsko.

„I sam je Isus rekao kako nema veće ljubavi od one dati život za svoj narod, za prijatelje. Naši branitelje kojih se sjećamo na godišnjicu teških dana za naš narod učinili su upravo to, dali su svoje živote za opstanak svojeg naroda na ovim prostorima. Dok se sjećamo njih i njihove žrtve nemojmo zaboraviti da ovdje ima života, da se ovdje mogu rađati djeca, školovati se, zapošljavati i da uvijek treba biti netko tko će čuvati ovaj naš prostor. Danas smo se okupili kako bi Bogu zahvalili za hrabrost i ljubav koju su pokazali naši branitelji u najtežim vremenima“, poručio je, uz ostalo, fra Mirko Majdanžić.

Nakon polaganja vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Brestovskom, te molitve za duše poginulih branitelja u župnoj crkvi, nekolicina okupljenih stazama hrvatskih branitelja krenula je u pohod na Zavrtaljku. Tradicija je to koja prati godišnjicu obilježavanja ove značajne Bitke, jedne od posljednjih u Domovinskom ratu na ovim prostorima koja je osim rasterećenja crta obrane u dvije ratne enklave, udarila i temelje trajnog mira koji će za nepuna dva mjeseca biti potpisan u Washingtonu..

U organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata godišnjica je danas dostojanstveno obilježena.

Pogledajte prilog RTV Herceg Bosne.

 RTVHB/Večernji list/https://rtv-hb.com/rtv /Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)