SVETAC DANA “Sveti Valerije iz Triera”

Vrijeme:1 min, 1 sec

 

ponedjeljak, 29.siječnja 2024.

Sljedbenik apostola, biskup Triera u Njemačkoj.

Danas slavimo svetog Valerija, polulegendarnog biskupa Triera u Njemačkoj. Prema nekim izvorima, bio je učenik samoga svetog Petra, dok drugi tvrde da je bio biskup u Trieru negdje u 4. stoljeću. Prema legendi, Valerije je bio sljedbenik svetog Euharija, prvog biskupa Triera. Euharija je apostol Petar poslao u Galiju s đakonom Valerijem i subđakonom Maternusom da tamo propovijedaju Evanđelje. Tako propovijedajući, došli su do Rajne, pa do današnjeg Alsacea u Francuskoj, gdje je Maternus preminuo. Euharije i Valerije požurili su svetome Petru, moleći ga da pokojnika vrati u život.

Legenda dalje priča kako je Petar Euhariju dao svoj štap, koji je njime oživio Maternusa, do tad mrtvog već četrdeset dana. Vidjevši to, mnoštvo mjesnih pogana obratilo se na kršćanstvo. Putem su obraćali mnoštvo ljudi a, došavši u Trier, broj obraćenika u tome gradu bio je toliki da je Euharije odlučio tu ustanoviti biskupsko sjedište, postavši njegovim prvim biskupom.

Anđeo mu se javio prije smrti, rekavši mu da za nasljednika postavi Valerija. Valerije je postao biskupom i upravljao biskupijom petnaest godina, a njega je naslijedio čudesno oživljeni Maternus, koji je prije toga još osnovao biskupije u Koelnu i Tongerenu.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)