Featured Video Play Icon

KREŠIĆ I SOKOL ZA RTV HB: “Najveći ispit vlasti na državnoj razini je izmjena Izbornog zakona”

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Nova državna vlast mora opravdati kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji i konačno započeti s nužnim reformama, poručeno je nakon jučerašnje potvrde novog saziva Vijeća ministara u Zastupničkom domu parlamenta BiH. Pred novim ministrima puno je posla kako bi promijenili putanju naše zemlje tako što će postići konsenzus nužan za izgradnju bolje budućnosti.

Nove ministre u Vijeću ministara dogovorili su koalicijski partneri SNSD, HDZ i stranke prošire Trojke. Predsjedateljica je Borjana Krišto, a ispred HDZ-a tu su još Davor Bunoza ministar pravde i Dubravka Bošnjak ministrica civilnih poslova. Stranke proširene Trojke izabrale su Elmedina Konakovića za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza kao ministra obrane. SNSD je uzeo ministarstvo financija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije postavio je Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Ministar za ljudska prava i izbjeglice je član Pokreta za državu iz RS-a Sevlid Hurtić.

„Kada je riječ o novim ministrima rekao bih da je najveći iskorak napravila hrvatska strana, prije svega s novim ljudima koji znaju svoj posao. Također i dio garniture bošnjačkih ministara govori o jednoj novoj vrsti zaokreta“, kazao je za RTV Herceg Bosne novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine dobila dugo očekivani kandidacijski status. Nova vlast žurno mora krenuti u reforme kako bi napravili iskorak na putu koji je važan za BiH, kako bi naša zemlja postala sigurna i stabilna.

„BiH ima jako puno toga što mora realizirati. Dobivanje kandidacijskog statusa poticaj je za proeuropske snage u BiH kako bi počeli raditi na tome BiH postane koliko toliko sređena država“, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Nova vlast ima priliku promijeniti putanju naše zemlje tako što će napraviti kompromise i postići konsenzus, nužan za izgradnju bolje budućnosti za sve građane.

„Najveći ispit definitivno je izmjena Izbornog zakona i dogovor da se u roku od šest mjeseci riješi ovo pitanje što bi posve relaksiralo situaciju u BiH“, naglasio je Krešić.

Pred novim Vijećem ministara puno je posla, a građani trebaju stabilnu i funkcionalnu vlast usmjerenu na rješavanje izazova s kojima smo suočeni.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori