Borrell /Nadam se da će Južna Afrika moći uvjeriti Rusiju da zaustavi rat u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell rekao je u petak kako se nada da će Južna Afrika iskoristiti svoje dobre odnose s Rusijom kako bi je uvjerila da prekine sukob u Ukrajini.

Govoreći zajedno s južnoafričkim ministrom vanjskih poslova Naledijem Pandorom u glavnom gradu Pretoriji, Borrell je rekao da EU ne traži od Južne Afrike da bira strane, već samo od zemalja širom svijeta da se pridržavaju Povelje Ujedinjenih naroda.

– Ovo nije samo europski rat. To se događa na europskom tlu, ali pogađa cijeli svijet – rekao je.

Pandor je rekao da rješenja za sadašnje probleme leže u multilateralizmu, prenosi Reuters.

– Ne samo Južna Afrika i druge afričke zemlje moraju igrati ulogu u traženju mira. Svi moramo težiti postizanju pregovaračkog ishoda kako bismo odgovorili na zabrinutosti svih uključenih strana – rekao je.

Borrellov posjet Južnoj Africi dolazi nekoliko dana nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također razgovarao u Pretoriji s Pandorom.

Južnoafrička Republika jedan je od najvažnijih saveznika Rusije na kontinentu podijeljenom invazijom i pokušajima Zapada da izolira Moskvu zbog njezinih vojnih akcija.

Borrell se također dotaknuo spora oko južnoafričkog izvoza citrusa u EU, rekavši da se njime bave na najvišim razinama.

Južnoafrička Republika i EU nisu uspjeli postići dogovor o strogim ograničenjima EU-a koja su zaustavila izvoz južnoafričkih citrusa u EU prije gotovo šest mjeseci.

 

rtv-hb.com/ https://rtv-hb.com//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)