Objavljen tekst francusko-njemačkog prijedloga sporazuma Kosova i Srbije

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Portal beogradskog lista “Danas” objavio je “europski prijedlog temeljnog sporazuma između Kosova i Srbije” koji je “dobio diplomatskim kanalima”, a u kojem piše da se “Srbija neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji”. 

U prijedlogu se, među ostalim, navodi da će stranke međusobno razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava, kao i da će obje strane međusobno priznavati relevantne dokumente i državna obilježja, uključujući putovnice, diplome, pločice vozila i carinske markice.

Nadalje, obje strane će se voditi svrhom i načelima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih naroda, posebno onima o suverenim pravima država, poštovanju njihove neovisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti, pravu na samoodređenje i zaštiti ljudska prava i nediskriminacija.

U skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda, strane će sve međusobne sporove rješavati samo mirnim putem i suzdržavat će se od prijetnje silom ili uporabe sile.

Također, stranke polaze od pretpostavke da niti jedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njezino ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a obje strane podržavat će njihove težnje da postanu članice Europske unije.

Kako prenosi agencija Beta, obostrano su posvećeni postizanju konkretnih dogovora, u skladu s relevantnim instrumentima Vijeća Europe i korištenjem postojećih europskih iskustava, kako bi se osigurala odgovarajuća razina samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu. te mogućnost pružanja usluga na Kosovu.

Osim toga, strane će formalizirati status Srpske pravoslavne crkve u Republici Kosovo i osigurati visoku razinu zaštite srpske vjerske i kulturne baštine, u skladu s postojećim europskim modelima.

U prijedlogu se također navodi da će strane osnovati zajedničko povjerenstvo, pod predsjedanjem EU, koje će pratiti provedbu ovog sporazuma.

 

rtv-hb.com/  https://rtv-hb.com//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)