Moskovski patrijarh Kiril I. pozvao na duhovno i materijalno pomaganje ruskim vojnicima u Donbasu

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Moskovski patrijarh Kiril I. ponovno je pozvao vjernike Ruske pravoslavne crkve da duhovno i materijalno potpomažu ruske vojnike u Donbasu, izvijestila je u nedjelju, 22. siječnja austrijska katolička agencija Kathpress.

Ruski vojnici na fronti hitno trebaju duhovnu potporu, rekao je Kiril u današnjem bogoslužju, izvijestila je Moskovska patrijarhija. Treba im reći nešto što će ih osnažiti za trenutak “kad se izda zapovijed za napad”, a bez te zapovijedi nema pobjede, smatra on. Čovjek mora “ustati i suočiti se sa smrću; a naši dečki to sada čine: ustaju iz rovova i suočavaju se sa smrću”, objasnio je 76-godišnji patrijarh.

Kiril je zatim pozvao na molitvu i priloge za vojsku. Neka svaka župa šalje pakete s hranom i drugim stvarima vojnicima na frontu, ili, ako je moguće, neka ih njima sama donese. Patrijarh je kazao kako zna da se već mnogo toga čini, ali da to nije dovoljno. Došlo je vrijeme „kada moramo biti uz naš napaćeni narod i, prije svega, uz one koji pod cijenu života brane naše ljude u Donbasu“.

Rusija se po riječima najvišega ruskog pravoslavnog poglavara sada suočava s “najvećom opasnošću: zapadni svijet poduzima akciju protiv nas”, budući da je Rusija “vrlo privlačna alternativa”, zato što odbija “najgore pojavne oblike globalizacije”. “Ljudi vide Rusiju kao zemlju koja je primjer odanosti tradicionalnim vrijednostima kao što su obitelj, osjećaj dužnosti i patriotizam”, objasnio je u čemu vidi temeljni prijepor Kiril I.

Moskovski patrijarh saveznik je čelnog čovjeka Kremlja Vladimira Putina. Kirilove propovijedi o ruskoj invaziji na Ukrajinu već mjesecima izazivaju međunarodnu ozlojeđenost. Sankcije su mu uvele Velika Britanija, Litva i Velika Britanija. Kaznene mjere protiv njega na razini EU-a nisu uspjele zbog veta Mađarske.

Povezani sadržaj:

Štiti li Rusija agresijom na Ukrajinu kršćanske vrijednosti i „zadržava“ li time dolazak Antikrista?

 

Kathpress/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)