Zoran Krešić: Neodmjerene prijetnje neredima kao odgovor na izbacivanje iz vlasti u Federaciji BiH

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je kako će spriječiti uspostavu nove Vlade Federacije BiH u kojoj ne bi bilo te stranke i pri tome je optužio predstavnike vodećih administracija svijeta da je pokušavaju izbaciti iz vlasti te je djelomično ublažio retoriku svojih stranačkih jastrebova koji su najavili nasilje i nerede zbog eliminiranja SDA, piše Večernji list BiH.

Plašenje Bošnjaka

Time se SDA nastavlja pozicionirati, kako je to već naznačio od sredine prosinca, od kada nastoji dodatno radikalizirati odnose, te poslati poruke najvažnijim administracijama kako bi kontroli mogle izbjeći vehabijske skupine ili pak ojačati utjecaj neeuropskih zemalja i režima poput Irana. Istodobno se nastavlja kampanja unutar bošnjačkog političkog bloka, gdje se svaki njihov potez kojim bi se ugrozilo ulogu SDA naziva izdajničkim, podižući opasno napetosti. Takvo što dugoročno, uz SDA, jedino može voditi daljnjem destabiliziranju odnosa u BiH, što pak savršeno odgovara redateljima kaosa, koji se nagovještavalo prelijevanjem krize na ovaj dio svijeta kao dio ruske agresije na Ukrajinu. Tako ispada kako SDA postaje najbolji sekundant ili pak netko tko se nadopunjava s politikama koje redovito kritizira te straši Bošnjake kako se žestoko bori protiv njih.

– Nikad nije bio ovakav udar na državu kakav imamo posljednje četiri godine. Upravo je trebalo napraviti jak probosanski blok, s jakom multietničkom komponentom. Probosanski blok prepolovljen je voljom “osmorke” da se približi Dodiku i Čoviću. To u ovim povijesnim okolnostima nisu smjeli uraditi. Uradili su sve ono za što su kritizirali SDA. Predat će multietničku komponentu. Kad su izdaje u pitanju, što je sa Zakonom o prebivalištu iz 2014. godine? Kad Nikšić kaže da njive nisu bitne, vi onda vidite da on banalizira jedan vrlo važan problem. Mi smo se borili i imali koaliciju s HDZ-om i SNSD-om i u isto vrijeme borili smo se protiv njihovih politika. Nismo dopuštali, oni su blokirali jer mi nismo htjeli da prodamo državu. Ja sam s Čovićem osobne odnose pokvario jer nisam mogao prihvatiti takve izmjene Izbornog zakona – objasnio je Izetbegović.

Ublažio je retoriku stranačkog dužnosnika Edina Ramića koji je pak zaprijetio neredima, ali nije posve odbacio slične korake.

– SDA nikada neće uraditi ništa što je protuzakonito. Prosvjedi se događaju svaki dan. Ako nastave s ovakvim servilnim odnosom, ako se nagovijesti da će uraditi nešto poput Zakona o prebivalištu, što će nešto pokvariti vječno, SDA će to zaustaviti – najavio je.

Za razliku od Izetbegovića, Čović, kojega je spomenuo, ne želi uopće “valjanje u blatu”, nasilje i prosvjede.

Nezaobilazna uloga

– Naše opredjeljenje je europsko. Dali smo maksimalan doprinos zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske. Idući tjedan vjerujem da ćemo imati Vijeće ministara, a petnaestak dana poslije toga i obrise Vlade FBiH. Naš put je vrlo jasan, ubrzana integracijska aktivnost. Želimo stvoriti unutarnju stabilnost u BiH. Onima koji će biti razočarani nečim ostavljamo njima i njihovim politikama da se bave time – naglasio je Čović.

Hoće li se pak taj optimizam brzo ostvariti, bit će jasnije već sljedećeg tjedna, a trenutačno je najveće iskušenje povezano s izborom predsjednika i dvoje dopredsjednika Federacije BiH. Njihova je pak uloga nezaobilazna prilikom imenovanja novog saziva Vlade Federacije BiH, odnosno davanja mandata prvom čovjeku koji pokreće tu proceduru. Trenutačno SDA s bliskim DF-om ima kontrolu nad 13 izaslanika u bošnjačkom Klubu Doma naroda, što komplicira uspostavu federalne Vlade. S druge pak strane, HDZ BiH i stranke HNS-a BiH imaju kontrolu nad dvjema trećinama hrvatskoga Kluba, a slično je i sa srpskim odnosno Klubom ostalih, gdje politička “osmorka”, predvođena SDP-om, NiP-om i Našom strankom, ima natpolovične većine po klubovima, kao i ukupnu većinu u gornjem domu. Večernjak podsjeća da je iz hrvatske kvote kandidatkinja za predsjednicu Lidija Bradara, a SDA je kandidirao Refika Lendu.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori