Featured Video Play Icon

Vanjskopolitički predstavnik AfD-a u Bundestagu: “Njemački tenkovi protiv Rusije? – To su već vaši djedovi pokušali!”

Vrijeme:4 min, 28 sec

 

Vanjskopolitički predstavnik stranke AfD (Alternative für Deutschland – Alternativa za Njemačku) u Bundestagu Petr Bystron usprotivio se u četvrtak u parlamentarnoj raspravi slanju njmačkih tenkova “Leopard” Ukrajini. “Krajnje je vrijeme da netko to razgovijetno kaže: Njemački tenkovi protiv Rusije već su prije 80 godina doveli do neizmjerne patnje, umiranja i poraza.”

U video-snimci na youtubeu vidi se da on s tom prošlom situacijom hoće suočiti zastupnike iz Unije CDU/CSU, koji su sada u opoziciji. “Poput vaših djedova”, čini se da ste zaboravili kako se rat protu Rusije ne može vojno dobiti, istaknuo je taj “bradati Čeh”, kako primjećuje portal AfD Kompakt. Vanjska politika ne smije, po njegovu mišljenju, “biti rat, nego mora biti diplomacija i traženje kompromisa”.

U nastavku kratkog izlaganja rekao je kako Sjedinjene Države “trljaju ruke”, zato što od ovog rata imaju koristi. One ne samo što i dalje šire svoju sferu utjecaja, nego iz svojih isporuka oružja gomilaju i financijski kapital. „Naš kapita!“, istaknuo je zastupnik. On tvrdi da će EU biti taj koji će morati plaćati oružja i drugo potrebno za rat „made in USA“ – proizvedeno u SAD-u. Savezna Republika Njemačka to će plaćati iz „posebne imovine Bundeswehra – Njemačkih oružanih snaga“. Utoliko je ciničnije, smatra on, da klub CDU/CSU u svom zakonskom prijedlogu o isporučivanju tenkova Ukrajini uopće ne vidi problem ondje gdje on jest: u stvarnim inicijatorima slanja tenkova, a to su NATO i američko veleposlanstvo u Njemačkoj.

„SAD geopolitički pobjeđuju…, ali  i ekonomski pobeđuju. Imaju koristi od sankcija i isporuka oružja. Jeste li znali da Amerikanci svoje oružje iznajmljuju Ukrajini? Jedini je problem u tome što je Ukrajina ‘kaputt’, što uopće nema novaca”, rekao je on dodavši kako se od Njemačke traži da pomaže Ukrajini nepovratnim sredstvima.

„Na žalost”, nastavio je, „svi koji su u ovom domu prošle godine podupirali ovakav pristup bili su ružno oklevetani. Svatko tko se zauzimao za nemačke interese bivao je oklevetan kao Putinova k..va. Svatko tko je gurao američke interese postajao je spasitelj Ukrajine. Ni jedno, ni drugo nije točno.”

AfD je opozicijska stranka koja je na posljednjim izborima održanima 2021. osvojila 10,3 posto te imala u svom klubu 83 (od ukupno 736) zastupnika u donjem domu njemačkoga saveznog parlamenta, Bundestagu. No zbog  nekih otkrivenih kompromitirajućih internih sadržaja i drugih afera u kojima su bila iskazivana ekstremna desničarska stajališta AfD-a četiri zastupnika u međuvremenu su napustila članstvo AfD-a.

Njemačka nije u petak na izvanrednom sastanku članica NATO-a i njihovih saveznika u američkoj zrakoplovnoj bazi Ramsfeld Bavarskoj popustila pod pritiscima SAD-a i desetak europskih zemalja, koje su tražile da Njemačka isporuči veće količine tenkova “Leopard” i dade dozvole zemljama koje su od nje kupile te tenkove da ih isporučuju Ukrajini. Riječ je, kako se tvrdi, o tenkovima “Leopard 1” i “Leopard 2”. Scholz je “kupio” nešto vremena za unutarnjemačku raspravu i druge konzultacije prije nego što njegova vlada donese konačnu odluku o tomu hoće li slati i dopuštati slanje tenkova “Leopard” u Ukrajinu.

Ni Sjedinjene Države nisu još odlučile dostavljati svoje moderne tenkove “Abrams” Ukrajini, s obrazloženjem da su preteški, presofisticirani i zbog nekih drugih razloga sada neprimjereni za ukrajinsko ratište. Velika Britanija  najavila je da će poslati desetak svojih tenkova “Challenger 2”. No sve države okupljene na sastanku u Ramsteinu iskazale su spremnost pojačano slati razne druge vrste naoružanja ukrajinskoj vojsci. A kancelar Scholz već u ponedjeljak posjetit će francuskog predsjednika Macrona, s kojim će se konzultirati i o pitanju isporuke tenkova Ukrajini.

Francuska će investirati kolosalnih 413 milijardi eura u svoje oružane snage u razdoblju 2024-2030, najavio je Macron u petak u zračnoj bazi Mont-de-Marsan. Na bini s koje je govorio uokvirili su avioni Rafale i sustav zemaljske protuzračne obrane Mamba. Proračunska izdvajanja bit će za trećinu viša od dosadašnjih 300 milijardi eura. Inače, Macron je na unutarnjem planu suočen s masovnim prosvjedima protiv dizanja donje granice dobi za umirovljenje na 64 godine.

“Leopard” je glavni borbeni tenk njemački vojske. “Leopard 1” ušao je u službu g. 1965., a težak je 42,2 tone.

“Leopard 2” razvijen je u okviru njemačke vojske dorađivanjem svog prethodnika tijekom 1970-ih. Ima visok stupanj samozaštite i borbenih sposobnosti, te prima četveročlanu posadu. Prvi put ušao je u uporabu g. 1979. Naoružan je 120-milimetarskim glatkocijevnim ili užlijebljenim topom, a pogoni ga dvostruki turbodizelski motor s 12 cilindara. Tenk je dugačak 10 metara, širok 3,75 metara, visok 3 metra. Lakša inačica (2A6) teška je 62,3 tone, a teža 66,5 tona.

Više od 2000 Leoparda nalazi se u skladištima diljem Europe. Predsjednik Zelenski vjeruje da bi njih 300 moglo pomoći u poražavanju Rusije.

Razne inačice svog tenka Njemačka je dosad stavila u vlastitu upotrebu ili prodala drugim 13 europskih zemalja, a i nekim zemljama izvan Europe, kao što su Kanada, Čile, Indozenzija i Singapur. Njemačka vojska upotrijebila ga je na Kosovu, nizozemska u Afganistanu, danska i kanadska u nekim međunarodnim mirovnim operacijama, a turska vojska upotrebljavala je “Leoparde” u Siriji.

Neki protivnici slanja njemačkih tenkova tvrde da bi nepremostiv problem bila težina toga tenka, uz ostalo i zato što su ukrajinski mostovi navodno građeni tako da preko njih mogu prelaziti vozila teška do 50 tona, a “Leopard 2” znatno je teži.

Povezani sadržaj:

Z. Gavran: Isporuka tenkova Ukrajini kao možda presudna kušnja za budućnost Njemačke, a time i EU-a

 

AfD Kompakt/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)