SAD pozvao saveznike da “zagrebu dublje” u pružanju podrške Ukrajini

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

SAD pozvao na veću potporu Ukrajini

 

Američki ministar obrane Lloyd Austin pozvao je u petak saveznike da “zagrebu dublje” u podršci Ukrajini na početku sastanka ministara obrane u zračnoj bazi u Njemačkoj, dok raste pritisak na Berlin da Kijevu dostavi tenkove Leopard.

Čelnici NATO-a i ministri obrane iz otprilike 50 zemalja sastali su se u zračnoj bazi Ramstein, na posljednjoj u nizu Rusija Ukrajinakonferencija o naoružanju Ukrajine od početka ruske invazije prije gotovo 11 mjeseci.

“Rusija provodi pregrupiranje, novači i pokušava se ponovno opremiti”, rekao je Austin na početku sastanka.

“Ovo nije trenutak za usporavanje. Vrijeme je da se dublje zagrebe. Ukrajinski narod nas promatra”, rekao je Austin, ali nije spomenuo tenkove.

Sjedinjene Države najavile su u četvrtak dodatnih 2,5 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, paket s ​​više oklopnih vozila i streljiva.

No glavni fokus je na tome hoće li Njemačka poslati Ukrajini borbene tenkove Leopard ili barem odobriti njihov transfer iz trećih zemalja.

Vladini izvori u Njemačkoj rekli su da će dati zeleno svjetlo za tenkove Leopard ako SAD pristane poslati tenkove Abrams u Ukrajinu.

SAD je jasno dao do znanja da neće slati Abrams u bližoj budućnosti. Tvrde da bi to bila logistička noćna mora za ukrajinske snage zbog goriva koje bi bilo potrebno i održavanja tih tenkova.

U jednom od prvih intervjua kao novi njemački ministar obrane, Boris Pistorius nije eksplicitno opisao isporuke Abramsa kao uvjet za opskrbu Leoparda.

“Svjesni smo da on (Leopard) može igrati važnu ulogu”, rekao je Pistorius u četvrtak navečer za njemačku javnu TV postaju ZDF, pri čemu je naglasio važnost zajedničkih transatlantskih odluka.

“Nitko ne isključuje mogućnost isporuke Leoparda – ili odobrenja za isporuke drugih europskih partnera”, dodao je.

Poljska bi mogla poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu čak i bez njemačkog odobrenja za ponovni izvoz, rekao je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova.

Britanija je najavila da će poslati svojih 14 glavnih borbenih tenkova zajedno s dodatnom topničkom potporom Ukrajini.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)