REKTOR UNSA ŠKRIJELJ: Sebija Izetbegović ima četiri dosijea, ni u jednom nema diplome magistra

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

Senat Univerziteta Sarajevo opet nema odgovor na otvorena pitanja u vezi s postdiplomskim studijem direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Dokumentacije i dalje nema, kao ni njezinog očitovanja. Formirano je novo povjerenstvo. Zašto ova trakavica traje tako dugo i koliko još povjerenstava treba formirati da bi se utvrdile činjenice, za N1 je govorio Rifat Škrijelj, rektor sarajevskog Univerziteta. Upitan je li Senat UNSA izgubio svoju svrhu ako ne može utvrditi jednu prostu činjenicu, Škrijelj je odgovorio:

-Aposlutno ne. To je stvar slobodnijeg gledanja na taj proces. Senat je najviše tijelo UNSA i sve odluke moraju biti propraćene maksimalnom odgovornošću. Mogli smo donijeti grešku i da nam taj proces padne na sudu, te na taj način da ojačamo vinovnicu procesa, profesoricu Izetbegović ili da je ne sankcioniramo pa da podbacimo.

Škrijelj je odgovorio zašto prethodno povjerenstvo nije uspjelo dobiti očitovanje Izetbegović.

-To je prvo povjerenstvo koje je sastavljena od njenih podređenih i oni imaju patološki strah da je pitaju. To je njeno povjerenstvo. Oni se nisu udostojili dostaviti mišljenje prof. Izetbegović, a to im je bio zadatak. Nisu dostavili ni dokaz jesu li i tražili njeno mišljenje. Boje se. Jučer je iz tog povjerenstva na sjednici bila prof. Erna Suljić i umjesto da govori što se nije izjasnila Izetbegović, ona je pričala o diplomi Elmedina Konakovića.

Škrijelj je opovrgnuo tvrdnje da je ovo njegova osveta SDA, čiji je nekada bio član.

-Ja sam nekada bio član SDA i bio sam član Predsjedništva te stranke. Izašao sma 2020. jer je SDA pokušala uništiti Univerzitet u Sarajevu, za četiri godine na Medicinskom fakultetu promijenjeno je pet dekana jer su trebali čuvari dosijea Sebije Izetbegović. Danas kad se raspravljalo o njenoj diplomi ona stalno to vuče na teren politike. Zbog čega bih se ja svetio? Ja prof. Izetbegović javno pozivam već dvije godine da objavi diplome po kojima je napredovala, prije svega diplomu magistra. Njena diploma ne može biti ista kao kod Konakovića, njegovu diplomu može svako dobiti na uvid. Konaković je ovih dana provjeravan u SIPA-i zbog pozicije ministra vanjskih poslova. Zar vi mislite da oni nemaju točne informacije o ljudima koji trebaju preuzeti državničke funkcije? Jednako sam tretirao diplome Sebije Izetbegović i Elvedina Konaković, ali kod njega nema ništa sporno, a kod nje je sve.

Škrijelj kaže da kada je prvi put traženo da Medicinski fakultet formira povjerenstvo, trebalo je uzeti dosije prof. Izetbegović koja na tom fakultetu treba imati četiri dosijea.

-Jedan je kad je studirala na Medicini, drugi – kad je bila postdiplomac, kojeg nema, “netko ga ukrao”, kaže. Treći kad se zaposlila na tom fakultetu i četvrti – akademski dosije. Na četiri mjesta morala je biti njena diploma magistra znanosti. Problem je što prof. Izetbegović prema nalazu inspekcije nikada nije podigla diplomu magistra. Mi jučer nismo donijeli odluku na Senatu da poništimo diplomu koja ne postoji. Ne mogu iz svih dosijea nestati njeni dokumenti. Kad sam iz Zagreba tražio da se potvrdi vjerodostojnost njenog indeksa dobio sam odgovor da ne mogu potvrditi. Ja već 36. generaciji predajem na Univerzitetu i znam što treba imati student kad prelazi iz jedne u drugu državu. Ona nema ništa, sve je bio šverc, kaže Škrijelj.

Ovo će sad, dodaje, biti posljednje povjerenstvo koju ćemo imenovati. Imat će apsolutnu podršku Senata da se ovo raščisti do kraja.

“Kantonalna prosvjetna inspekcija je u više navrata na Medicinskom fakultetu UNSA provela usmjereni inspekcijski nadzor. Nakon niza inspekcijskih pregleda Prosvjetna inspekcija nikada nije izdala bilo kakve upravne mjere, a imala je ovlaštenje i obvezu to učiniti ako je bilo zakonskih pretpostavki za to. Takav odnos Prosvjetne inspekcije jasno potvrđuje da nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa stečenom diplomom, a slijedom toga niti nepravilnosti u vezi s akademskim zvanjem”, kazala je Izetbegović?

-Taj kantonalni inspektor Vehabović nije htio završiti posao do kraja. Inspekcija koja je bila 2022. utvrdila je sve nepravilnosti. Mi smo društvo koje ima ozbiljno pomanjkanje vladavine prava, odgovorio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori