Zambijski novinar o slučaju uhićenih Hrvata: U 15 godina novinarstva, nikad nisam vidio nešto slično

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

Novinar iz Zambije Valentine Mukuka govori kako je ovaj slučaj interesantan i to zato što uključuje tri nacije – Demokratsku Republiku Kongo, Zambiju i Hrvatsku

Osmero Hrvata i dalje se nalaze u pritvoru u Zambiji pod sumnjom u trgovinu ljudima i korištenje krivotvorenih dokumenata. Iako im je jamčevina odobrena prije sedam dana i uplaćena dva dana nakon, obitelji i dalje čekaju njihov izlazak.

Novinar iz Zambije Valentine Mukuka govori kako je ovaj slučaj interesantan i to zato što uključuje tri nacije – Demokratsku Republiku Kongo, Zambiju i Hrvatsku.

”Vrlo je jedinstven slučaj pogotovo jer uključuje djecu, a jedno od njih ima samo godinu i tri mjeseca”, objasnio je za RTL Danas.

Istekla viza

Objasnio je kako Hrvati i dalje nisu ispunili sve uvjete koje sud od njih traži, i to zbog vize koja im je istekla.

– Tako da se trebaju ponovno prijaviti za vizu, ali Imigracijski ured je rekao da ne može izdavati vize osumnjičenima – objasnio je.

– Trenutno odvjetnik radi na svim papirima. Moraju zambijskim vlastima predati putovnice i isto tako se moraju javljati policiji svaka dva tjedna – dodao je.

Mukuka je mišljenja kako će Hrvati moći napustiti pritvor u četvrtak, a pojasnio je i kako u 15 godina novinarstva nikada nije vidio takav slučaj, a najbliži tome dogodio se 2019. godine.

– Ne znam kako je to u Kongu, ali naravno da morate ići kroz socijalne službe, Vlada vam mora za to dati dopuštenje, a ovdje u Zambiji također morate pratiti proceduru – pojasnio je.

Zambija u šoku

Glavni problem ovog slučaja je jesu li Hrvati htjeli djecu posvojiti legalno iz DR Konga, pojašnjava zambijski novinar, dodajući kako su ljudi u Zambiji po prvi puta za ovaj slučaj čuli prije više od mjesec dana.

– Bili su šokirani i pitali su se kako se to moglo dogoditi, kako su Hrvati stigli u Zambiju i došli u poziciju da odvedu djecu? I kako ta djeca već imaju hrvatske putovnice i hrvatska imena u njima? – zapitao se, a situacija u zatvorima nikako ne olakšava.

– Zatvori su prenatrpani, uvjeti nisu toliko dobri. Tamo gdje je prenatrpano, to nije dobro za zdravlje – dodaje.

Trenutno je slučaj na ‘nižem sudu’ u Zambiji gdje je maksimalna kazna od tri do pet godina zatvora. Dođe li slučaj na Visoki sud, Hrvati riskiraju i do 30 godina zatvora.

VIDEO Hrvati pušteni, moraju platiti jamčevinu

 

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori