Plenković se sastao s Vučićem: Treba uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana “mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Europi, a osobito odnosima između Srbije i Kosova”.

Premijer Andrej Plenković susreo se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Davosu, gdje sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

“Tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu. Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja”, napisao je premijer na Twitteru.


“Kada su u pitanju odnosi između Srbije i Kosova, želimo smirivanje tenzija i normalizaciju”, rekao je premijer Plenković u Davosu u CNN-ovoj emisiji Quest Means Business.


Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana “mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Europi, a osobito odnosima između Srbije i Kosova”.

Osvrnuo se i na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu, rekavši da se cijene “nisu podigle u nebo”.

“Neki gospodarski akteri su neopravdano povećali svoje cijene, no mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na (stanje) 31. prosinca i imamo mjere kako bi ih zaista potaknuli da to učine”, dodao je Plenković.

Premijer je rekao da je Hrvatska uz rast bruto domaćeg proizvoda 2022. od šest posto i inflaciju od 10,8 posto “i više nego spremna” na usporavanje gospodarstava u svijetu.

“S mnogo financijske pomoći iz Europske unije tijekom narednih nekoliko godina i s dinamičnim gospodarstvom, naročito u turističkom sektoru, izvozu i graditeljstvu, imamo dovoljno fiskalnog kapaciteta da izdržimo usporavanje gospodarstva koje se najavljuje u svijetu”, izjavio je premijer Plenković.

Vecernji.hr, Hina/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori