Milanović: Ne znam što Lavrov želi postići. Upoznao sam ga jednom, bio sam hladan prema njemu

Vrijeme:4 min, 0 sec

 

U povodu 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, predsjednik Zoran Milanović danas je položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na stradale u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru, kao i pred spomen-obilježjem „Za Hrvatsku“ u Sukošanu. Nakon sastanka s predstavnicima Općine Sukošan te susreta s udovicama hrvatskih branitelja iz Škabrnje, predsjednik je također dodijelio odlikovanja hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Pakoštana, a nakon toga je istupio s prigodnim govorom.

Iza podneva, predsjednik Milanović dao je izjave za medije gdje se na početku osvrnuo na  pohvale ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova nakon što je Milanović prije nekoliko dana kazao kako ”SAD ratuje s Rusijom preko Ukrajine”.

– Danas se u Ramsteinu sastaju ministri obrane i razgovaraju o vojnoj pomoći Ukrajini. Od početka se sve ovo radi na katastrofalan i štetan način. Rusija je globalna super-sila. Zapad je uspio pomiriti Ruse i Kineze, što je zaista talent, a sljedeći sukob je s Kinezima? U tome ćemo još manje sudjelovati. Što Lavrov želi postići, ja ne znam, jednom sam ga upoznao i bio sam hladan prema njemu – osvrnuo se na početku na ruske pohvale.

‘Moramo se pripremiti’

– Na nama je da se pripremimo da izbjegnemo najgore. Mi se ponašamo kao najobičniji vazali. Treninga neće biti u Hrvatskoj jer većina Hrvata to ne želi. Danas Banožić ide u Ramstein predstavljati Hrvatsku, koja fora. Kao što se i Rusija obračunava s Amerikancima preko Ukrajine, ovo se neće riješiti u Berlinu ili u nekom drugom gradu, nego će se rješavati između Moskve i Washingtona – dodao je.

Dobio sam i jednu okladu za ručak jer sam kolegi rekao da će sljedeća meta u ovome biti general Kinder, naveo je Milanović, te dodao kako nije popunjen niz položaja u Hrvatskoj vojsci.

– Jesmo li mi na rubu funkcioniranja sustava? Pa nemamo predstavnika u NATO-u već pola godine jer se to odbija napraviti i dogovoriti. To je činjenica u ovom trenutku. Mi ne možemo usvojiti smjernice za SOA-u. Da bismo to napravili, trebali bismo sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Međutim, Plenković to već mjesecima eskivira, a sada želi telefonsku sjednicu. E, pa neće, bit će prave sjednice. Prošle sam godine spasio isporuku Bradleyja upravo na temelju Vijeća za obranu kada je Plenković shvatio kakvu štetočinu ima za ministra obrane – osvrnuo se Milanović.

Osvrnuo se i na Mađarsku u kojoj je vlada odmrznula cijene proizvoda, što je nagnalo brojne Mađare da u kupnju odu u Hrvatsku.

– Ja bih to komentirao pozitivno, danas idem u Mađarsku. Mađarska politika je drukčija, ali ovi demokrati ih stravično teroriziraju. Nećemo se složiti na nekim ideološkim pitanjima, ali ispada da sam jedan od rijetkih koji se usudi tamo ići. Mađarska nas nikada nije napala, Srbija jest i još uvijek podiže optužnice, ali se barem sada razgovara. Plenković sada vidi da ne može pobjeći od toga. Mora stati na kraj i malom Slobi, ministru Dačiću koji je jedan od najvećih ljubitelja Vučića – komentirao je.

Mišljenja je kako Srbija treba dati više po pitanju rješavanja problema.

Vučić neće priznati Krim

– Vučić se jučer u intervjuu prvi puta odmaknuo od Rusije i kazao kako nikada neće priznati Krim. Logično, i to zbog Kosova. Rusi su upravo Kosovo iskoristili kao pretekst kao upad u Donbas. Da to Vučić jučer nije rekao, na što su Rusi loše reagirali, to bi Rusi sutra rekli i priznali Kosovo. To je shema koja se slaže. I Vučić, mustra svoje vrste, to je shvatio – komentirao je.

Upitan o nestanku luksuzne ruske jahte, Milanović je kazao da nije čuo za taj slučaj, dodajući u šali kako ”im nije mahnuo”. Osim toga, otvorio je i novu temu – pismo visokog predstavnika Europske unije Josepa Borrella upućenog ministru Gordanu Grliću Radmanu po pitanju sudjelovanja Hrvatske u sklopu EUFOR-ove operacije u BiH Altea.

– U tom pismu, koje mu je Borrell uime EU poslao, odgovara serijom izmišljotina. Ne može reći da su mu to pripremili, njegov je potpis. U tom pismu Borrell laže, izmišlja sadržaj odluke Vijeća iz 2004. kojim se proglašava operacija Altea i u kojoj piše da može u njoj sudjelovati tko hoće, ako je u EU i NATO-u. I nama onda treba odobrenje? Drsko ti se laže u lice, i ti na to ne reagiraš – osvrnuo se Milanović.

– U rezoluciji Vijeća sigurnosti, ako nađete prepreke o sudjelovanju Hrvatske, ja vam plaćam kavu. Može Turska, Kanada, Mađarska, e pa onda može i Hrvatska. Ta misija je simbolična, možda nitko i ne ode. Ti ljudi u EU akumulirali su golemu moć i na to ih treba podsjećati. Lažu, barem u ovom slučaju, i nikome ništa. E, pa ne može. Opet smo dobili po nosu u BiH, opet je u redovima Hrvata izabran član na prevaru i to se naziva uspjehom. A što je onda neuspjeh? – zapitao se zaključno Milanović.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)