IZ DRUGOG PLANA/Nova koalicija ima dvotrećinsku većinu u Domu naroda Parlamenta BiH, kojom se može i Ustav mjenjati

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

U bošnjačkim medijima pa i među političarima i dalje je prisutan narativ po kojem država pripada Bošnjacima i oni su, po toj logici, njezini jedini branitelji i čuvari, dok su Hrvati i Srbi uljezi koji je žele rasturiti, podijeliti, uništiti, pri čemu su Dodik i Čović njihova personifikacija, a između njih dvojice ne pravi se nikakva razlika, iako je ona više nego očigledna, piše Hrvatski Medijski Servis.

SDA i DF tako gotovo svakodnevno optužuju Osmorku za “izdaja države”, “trgovinu državnim interesima” “isporučivanje države Dodiku i Čoviću”, “isporučivanje četvrtog delegata”, kako bi ih ogadili bošnjačkoj javnosti, dok se Osmorka brani od tih floskula. Umjesto da se oslobodi jeftinog populizma i izađe iz zamke koju im svakodnevno namješta SDA i njezina radikalna frakcija i javnosti objasni da je BiH država ne samo Bošnjaka, već i Hrvata i Srba koji imaju jednako pravo suupravljati njome, preko svojih političkih predstavnika, a da je “interes države” ne ono što kažu političari jednog naroda, već ono o čemu se dogovore predstavnici sva tri naroda.

Lideri Osmorke tako su upali u SDA-ovu zamku kako će zli Dodik i Čović “kontrolirati državni Dom naroda” , pa im oteti državu, umjesto da se pohvale činjenicom da će nova koalicija koju čine HDZ BiH- Osmorka- SNSD imati dvotrećinsku većinu u Domu naroda Parlamenta BiH, koja omogućava čak i promjenu Ustava BiH.

Doduše, za izmjene Ustava potrebna je dvotrećinska većina i u Zastupničkom domu Parlamenta BiH gdje hrvatski, srpski i bošnjački blok imaju 23 zastupnika i za dvotrećinsku većinu nedostaje im 5 ruka.

 

hms.ba/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori