HNS ODGOVORIO SDA: Vaše pozivanje na legitimno predstavljanje je licemjerno, Izetbegović je vodeći akter ukidanja konstitutivnosti Hrvata

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se priopćenjem za javnost povodom izjava iz SDA o imenovanju vodstva Doma naroda Parlamenta FBiH.

Iz HNS-a optužuju SDA za manipulaciju, te poručuju da je njihovo pozivane na legitimno predstavljanje licemjerno.

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti:

– Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS), kao krovna organizacija hrvatskoga konstitutivnog naroda, u potpunosti odbacuje manipulativne izjave Stranke demokratske akcije (SDA) povodom imenovanja rukovodstva Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

SDA već više od dva desetljeća promovira puzajuće ukidanje temeljnih ustavnih načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda na štetu Hrvata u Federaciji i BiH.

SDA-ovo pozivanje na legitimno predstavljanje je licemjerno i gnusno. HNS podsjeća da su izaslanike u Dom naroda Federacije BiH okupljene oko koalicije ‘osmorke‘ i SDA izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati.

S druge strane, Hrvatima u BiH pripadnici drugih naroda već desetljećima biraju predstavnike, čime se krši Daytonski sporazum. Najeklatantniji primjer je izbor po četvrti put nelegitimnoga člana Predsjedništva BiH s kojim SDA godinama tijesno surađuje.

HNS podsjeća da SDA šest godina sustavno bojkotira dogovor s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“.

SDA godinama potpisuje sporazume kojih se kasnije ne pridržava. Pred očima cijeloga svijeta bojkotirala je provedbu Mostarskoga sporazuma od 2020. o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda. Štoviše, SDA je sustavno lobirala protiv implementacije odluke Ustavnoga suda u predmetu „Ljubić“.

Vodeći akter ukidanja konstitutivnosti Hrvata u BiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, u više je navrata javno istaknuo kako s hrvatskim liderima i međunarodnom zajednicom nije pregovarao u dobroj vjeri, nego se „vrtio u krug i našao načina da vrijeme prođe“. Time nisu oštećeni samo konstitutivni narodi, već i drugi građani koji više od jedno desetljeće čekaju na implementaciju presuda Europskoga suda za ljudska prava.

Sustavnim odbacivanjem legitimnog predstavljanja SDA se odlučila ponašati kao izvor nestabilnosti između Bošnjaka i Hrvata.

Suradnja HNS-a BiH sa SDA na državnoj i entitetskoj razini je između ostaloga nemoguća sve dok je na njenom čelu vodstvo koje promovira politike suprotne od onih Europske unije, uključujući sve tješnju vanjskopolitičku suradnju s režimom u Iranu i drugim neeuropskim akterima koji sustavno krše ljudska prava i promoviraju nestabilnost, priopćeno je iz HNS BiH.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori