SVEČANOST U SARAJEVU/Austrijski general Helmut Habermayer preuzeo dužnost zapovjednika EUFOR-a

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Austrijski general-pukovnik Helmut Habermayer danas je preuzeo dužnost zapovjednika EUFOR-a od svog zemljaka general-pukovnika Antona Wesselya na svečanosti u bazi Butmir kod Sarajeva.

U obraćanju Habermayer je naveo da će nastaviti putem svog prethodnika i jačati vojne kapacitete EUFOR-a, te da cilj ostaje doprinijeti sigurnom i stabilnom okruženju i pružati daljnju podršku bh. institucijama.

– EUFOR će i dalje biti dostojan i nepristran partner koji pruža podršku, spreman za bilo koju situaciju koja bi se mogla dogoditi. Jedva čekam da počnemo raditi, a sve u skladu s našim motom “Jedna misija, jedan tim” – poručio je Habermayer.

Odlazeći zapovjednik Wessely pozvao je kolege vojnike i civilno osoblje EUFOR-a da podrže novog zapovjednika s istom posvećenosti i profesionalizmom koji su pokazali njemu, a bh. vlasti i međunarodnu zajednicu da mu pokažu isti pozitivan pristup i podršku.

– Ovo je predivna zemlja sa sjajnim ljudima i moj je utisak da nismo samo radili zajedno već i uspostavili odnos zasnovan na povjerenju. Nedostajat će mi ova zemlja i njeni ljudi – poručio je Wessely.

Operativni zapovjednik EUFOR-a Hubert Cottereau zahvalio je general-pukovniku Wesselyu na njegovoj nepokolebljivoj posvećenosti pružanju podrške bh. vlastima u održavanju stabilnog i sigurnog okruženja.

Također, čestitao je generalmajoru Habermayeru na preuzimanju dužnosti zapovjednika EUFOR-a uz izraženo uvjerenje da će pod njegovim zapovijedanjem i jasnim smjernicama prisustvo EUFOR-a i dalje biti od koristi za BiH.

Wessely je na ceremoniji odlikovan medaljom za službu u operaciji pod okriljem zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori