Šiljo: Plenkovićevi trabanti, ulizice i “poturice” uklanjaju posljednje “krhotine” unutarnje demokracije

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

Iz uslužnosti prema Vođi, Kapulica i Šarić udarili su na jednu od posljednjih preostalih “krhotina”, u ovom slučaju na slavonskog župana Anušića, čovjeka koji je uvjerio birače sa svoje izborne jedinice da većinski zaokruže “zna se”. Što su zauzvrat dobili? Dobili su to da su i sami skupa s dosad popularnim Anušićem pretvoreni u “krhotinu”.

Televizija N1 doznala je “iz više izvora” i iznijela u javnost što se dogodilo na prvoj sjednici Predsjedništva HDZ-a nakon smjene dvoje ministara u Plenkovićevoj vladi: Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a i Josip Šarić, njemu podređeni šef područne zajednice utemeljitelja  Vukovarsko-srijemske županije, prozvali su Ivana Anušića, potpredsjednika HDZ-a. Prozvali su ga zato što je na Predsjedništvu glasovao protiv Plenkovićeve odluke o smjeni Nataše Tramišak. Objanisli su kako za vladajuću stranku nije dobro da se javno iznosi neslaganje s odlukama predsjednika Vlade, koji – tako si to “klinci” zamišljaju – sam odlučuje tko će u vladi biti, a tko ne.

Anušić toj dvojici Plenkovićevih trabanata, ulizica i “poturica” nije ostao dužan, rekavši da se 1991. borio za to da svatko može izreći svoje mišljenje, te podsjetio na svoj izborni uspjeh u IV. i V. izbornoj jedinici. Ali je zatim još jednom prisegnuo na odanost vođi i neupitnoj stranci kao takvoj. Vođa je na kraju rekao da je HDZ demokratska stranka i da se u njoj – valjda zaslugom njegove dobrohotne “inkluzivnosti”! – može doduše iznijeti i svoje mišljenje, ali je odmah upozorio da se oporba koristi svakom “krhotinom” kako bi napadala HDZ.

Mišljenje nije više poželjno! Može biti “štetno”

U slobodnom prijevodu: Da se u javnosti ne bi doznalo ni za koju “krhotinu” unutar HDZ-a, ni za koje drukčije mišljenje od njegova, najbolje bi bilo da ga nitko ne iznosi ni javno ni interno! Mišljenje nije više poželjno! Može biti “štetno”.

Odatle proizlazi da bi najbolje bilo ukinuti svaki oblik slobodnog mišljenja i svaku “krhotinu” demokratskog razilaženja. Znači, i samu demokraciju. A da demokracija jako ide na živce aktulanom “premijeru”, a i njegovim ministrima i zastupnicima, vidjelo se danas po tomu kako je uzvraćao zastupnicima iz opozicije na sva njihova pitanja, primjedbe, prigovore i kritike. Uzvraćao je ne odgovarajući na to što zastupnici pitaju ili kritički kažu, nego tako da je vrijeđao i ponižavao one koji su rekli išta što mu se nije svijedjelo. Ili koje jednosstavno ne može smisliti. “Stoloravnatelj” Sabora uredno je dodjeljivao opomene i kazne onima koji su gubili strpljenje s takvim ponašanjem onoga koji je dužan Saboru, a time i biračima odnosno narodu, podnositi račune, a ne postavljati se iznad njih, iznad Sabora i iznad naroda.

Iz uslužnosti prema Vođi

Od mukotrpno politički i uz tolike žrtve u ratu izborene demokracije ostale su, kako se Plenković izrazio, samo “krhotine”, samo poneko neslaganje u  HDZ-u, u ešalonima onih koji drže vlast i nikomu ju ne misle prepustiti. I te interne “krhotine” unutarstranačke demokracije sada jako smetaju čovjeku koji “može što hoće”.

Iz uslužnosti prema Vođi, Kapulica i Šarić udarili su na jednu od posljednjih preostalih “krhotina”, u ovom slučaju na slavonskog župana Anušića, čovjeka koji je uvjerio birače sa svoje izborne jedinice da većinski zaokruže “zna se”. Što su zauzvrat dobili? Dobili su to da su i sami skupa s dosad popularnim Anušićem pretvoreni u “krhotinu”. U drugim županijama takve “krhotine” već su izbačene preko palube i potonule su u moru “demokratskog” jednoumlja naše neprežaljene “stožerne stranke”, koja i dalje uživa gotovo punu potporu – svoga Vođe, svojih dužnosnika, svojih podružnica, ogranaka i zajednica kao što je Kapuličina, svoga pasivnog članstva, svojih klijenata i svega proširenog kruga onih zainteresiranih birača i “drukača” koji joj još nisu okrenuli leđa.

Povezani sadržaj:

Svega jedan dan potrajala je nada da u HDZ-u ima ijedno “muško”, osim Plenkovića

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori