S “osmorkom” možemo provesti i najteže reforme, uključujući i izbornu

Vrijeme:3 min, 58 sec

 

Novi/stari predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebao bi biti Tomislav Martinović. Ovaj dužnosnik HDZ-a BiH navodi za Večernji list BiH kako se na današnjoj sjednici Doma naroda očekuje završetak posla oko verificiranja mandata izabranim izaslanicima iz županijskih skupština, uspostava klubova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda te izbor parlamentarnih povjerenstava kako bi Dom naroda mogao početi s radom.

Kada birate izaslanike za državni Dom naroda?

– Planiramo predati liste kandidata koji su predloženi za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Poznato je kako se bira pet izaslanika iz reda hrvatskoga naroda te pet iz bošnjačkoga naroda. Zbog procedura koje su malo promijenjene u ovome sazivu, mi sutra (danas, nap. a.) taj dio posla zbog tehničkih razloga nećemo moći dovesti do kraja jer će nakon predaje ovih lista uslijediti provjere Središnjeg izbornog povjerenstva i sve ono što oni trebaju napraviti. Mi ćemo taj dio posla obaviti na nastavku konstituirajuće sjednice odmah nakon što Središnje izborno povjerenstvo završi svoj dio posla

Što je s izborom predsjednika i dvoje dopredsjednika?

– Ono što je važno je da ćemo mi predati kandidatske liste za predsjednika Federacije BiH i dvoje dopredsjednika. Što se tiče hrvatskoga Kluba, poznato je da ćemo nominirati gospođu Lidiju Bradaru za tu dužnost. Očekujem i da će druga dva kluba – srpski i bošnjački – isto to učiniti. Te liste također idu u Središnje izborno povjerenstvo, tako da je na samoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda nominiranje praktički jedina obveza.

Kreće se s izborom izvršne vlasti, no nagađa se da bi SDA s partnerima, ponajprije DF-om, mogao imati trinaest ruku. Hoće li to dovesti do problema vezanih uz uspostavu vlasti između “osmorke” i HDZ-a BiH?

– Što se nas tiče, to neće poremetiti uspostavljene odnose, koji su, rekao bih, već i programski definirani. Rekao bih kako je riječ o koaliciji koja je funkcionalna na razini Bosne i Hercegovine i onoga što vidimo oko izbora novoga saziva Vijeća ministara BiH. Kako će se pak dalje cijeli postupak odvijati u Federaciji BiH, vidjet ćemo. No, ne želim žuriti s procjenama ni kvalifikacijama tko ima većinu i koliku. Sve dok se ne preda tih 11 potpisa, najmanje, mi ne znamo tko na kraju krajeva ima kakvu većinu u bošnjačkom Klubu. To će biti mnogo jasnije na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Naravno, mi smo opredijeljeni, bez ikakve dvojbe, da se proces uspostave zakonodavnih i izvršnih tijela u Federaciji BiH ubrza do kraja. U tom smjeru mogu reći kako, što se tiče nas s hrvatske strane, neće biti nikakvih opstrukcija ni blokada. Očekujemo da će i drugi razumjeti da ova programska koalicija, koja je potpisana i koja funkcionira te u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH ima većinu, treba dobiti priliku i naravno da ćemo što prije dobiti predsjednika te dopredsjednike Federacije BiH koji će predložiti mandatara, odnosno novu Vladu na temelju koalicijskog sporazuma koji je HDZ BiH potpisao s “osmorkom”.

Vi, dakle, kako sam uspio razumjeti, ne očekujete, kako neki priželjkuju, da visoki predstavnik Christian Schmidt ponovno intervenira kako bi se proces uspostave vlasti olakšao?!

– Ovih se dana jako puno priča o tome, a ja mislim da je preuranjeno razgovarati o toj temi. Vidjet ćemo, prije svega, što će se danas dogoditi. Nakon ovoga dana situacija će biti mnogo jasnija.

Kakva je razlika između “osmorke” s kojom ste potpisali koalicijski sporazum i SDA te zašto se vaša stranka s njim razišla?

– Ako ste pratili cijeli protekli mandat, vidjeli ste da smo imali jako mnogo poteškoća u funkcioniranju vlasti sa SDA. Sjetite se svih političkih sporazuma koje smo s potpisali s tom strankom, a koji nisu realizirani. Od dogovora za Grad Mostar do svega onoga što je proisteklo iz toga. Ponajprije oko toga da je potrebno promijeniti izborno zakonodavstvo BiH. Imali smo potrebu riješiti problem izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što, nažalost, još uvijek nije definirano. Zbog toga je, unatoč plebiscitarnoj potpori hrvatskih birača jednoj našoj kandidatkinji, u Predsjedništvu BiH završio netko drugi. Bilo je mnogo neprincipijelnosti od SDA, zbog čega smo imali nefunkcionalnu vlast. Iz onoga što smo potpisali sa strankama “osmorke”, to se pitanje iskristaliziralo i mislim da je vrijeme ostaviti se pitanja iz prošlosti i da, uz malo napora, postignemo dogovor oko izmjena Izbornog zakona koje se tiču izbora hrvatskog člana Predsjedništva. Tako bismo ugrabili jednu dobru priliku za BiH s obzirom na to da smo dobili kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji. Vrijeme brzo prolazi, mnoge smo prilike propustili. Veliko je nezadovoljstvo ljudi na terenu i mislim da je konačno vrijeme riješiti te teške političke teme te se okrenuti konkretnim gospodarskim projektima kako bismo konačno vidjeli optimizam na kraju obzorja. Nažalost, trenutačna situacija nije obećavajuća, a samo je malo potrebno kako bismo postigli napredak. “Osmorka” nudi određene odgovore oko kojih postoji obostrano razumijevanje.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori