Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH preuzeli uvjerenja o osvojenom mandatu, poznata imena kandidata za čelnike Doma

Vrijeme:1 min, 5 sec

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izaslanicima su uručena uvjerenja o osvojenim mandatima, nakon čega je uslijedilo polaganje svečane prisege.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović čestitao je novoizabranim izaslanicima, te podsjetio da je SIP na svojoj sjednici krajem prosinca donio odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH koja je objavljena u Službenom glasniku.

– Današnjom dodjelom uvjerenja o osvojenim mandatima završava se etapa posrednih izbora u FBiH. Sada slijedi izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, kao i izbor po pet izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u skladu s Izbornim zakonom BiH – podsjetio je Arnautović, prenosi Fena.

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova, umjesto 58 kao dosad.

Sastoji se od klubova tri konstitutivna naroda, čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 izaslanika umjesto po 17, kao dosad, te Kluba ostalih naroda koji sada ima 11 umjesto sedam izaslanika.

Sjednicom Doma naroda predsjedava Tomislav Martinović iz HDZ-a. On je predložen za predsjedavajućeg Doma. Kako se neslužbeno saznaje Slađan Ilić (SDP) i Izen Hajdarević (NiP) su predloženi za zamjenike predsjedavajućeg.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori