OSVRT/Prevarant i parazit na Bakirovoj “kratkoj uzici”

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

Četiri mandata u Predsjedništvu BiH dobivena na prevaru, na priči o tome kako će HDZ i Čović s Dodikom djeliti državu, a on će je spašavati. Formula jednostvna, posao lak, a para dobra. Kad zastudi, skokne se na Vlašić i što bi rekao Dino Konaković, malo se nareže sira, pa potegne iz čokaljčeta. Kud ćeš bolje. Vani je službeni vozač, čeka u ugrijanom službenom autu, uz pratnju pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. I tako već 13-ta godina.

No, neupućenoj javnosti taj lagodan parazitski život treba predstavljati kao “žrtvovanje za državu”. Stalno, veli u jednoj sinoćnjoj tv emisiji, neka gužva, borba da nešto ne daš. Neda on Hrvatima oteto mjesto. Ne Hrvatima, njih se ne usudi ni spomenuti, već k*o biva HDZ-u. Spašava državu! Od naroda koji je njezin sastavni, tvorbeni dio.

-Dobra večer, predsjedniče, lažno ga, na početku razgovora, titulira domaćin u studiju. – Nije mala stvar, četiri puta biti predsjednik države, s divljenjem mu se obraća, uz, jeli, logično pitanje: “Kako ste u tome uspjeli?”. – Pa, na prevaru, bio bi logičan odgovor, koji bi u glas izustila obojica kada bi htjeli izgovoriti istinu. No, zašto govoriti pravo, kad možeš krivo, kad je laž draža. A stida i srama nemaš.

Iako je sarajevski osmočlani politički blok počeo, djelomično, vraćati bošnjačku politiku u realne, ustavne okvire, koji kažu da je ovo zemlja tri jednakopravna naroda, i da može opstati i napredovati samo kroz razgovore, dogovore i suradnju njihovih političkih predstavnika, vlasnik televizije, koja redovito ugošćuje lidere Osmorke i dalje se drži stare destruktivne, konfliktne i provokativne spike, po kojoj su bošnjački političari, ne više samo “probosanska” već i “bosanskohercegovačka strana”, a hrvatski i srpski, valjda, neki strani element. U svojoj zemlji.

Kad pjano s Vlašića s takvim razgovara nije mu neugodno reći kako ono što po Ustavu pripada Hrvatima i Srbima, kao domicilnim, ustavotvornim, državotvornim narodima Bosne i Hercegovine ne smiješ dati njihovim predstavnicima, jer su oni neprijatelji države, agenti Beograda i Zagreba.

Ili, kad  kaže kako u sporazumu Osmorke i HDZ-a stoji obveza provedbe presude Ustavnog suda BiH, za koju je taj sud pismeno, u odgovoru HMS-u, izričito naveo da nije provedena, jer da jeste ne bi šibicar bio na mjestu s kojeg i dalje može ponižavati Hrvate, a u Hrvatskom klubu federalnog Doma naroda, sjedilo pet izaslanika izabranih bošnjačkim glasovima, pa slaže da u istom tom sporazumu ne stoji obveza provedbe i presude Suda u Strasbourgu, voditelj mu, iako mu profesija to naleže, neće reći, kako to nije točno. Jer je neupućen? Ili, možda, namjerno dozvoljava da sugovornik obmanjuje javnost?

Unatoč “ideološkim slaganjima” voditeljevo nagovaranje ublehaša da podrži novu koaliciju, ipak, nije uspjelo. Bio je izričit da neće  svom čovjeku u Klubu Bošnjaka reći da podrži Osmorku da bi mogli kandidirati dopredsjednika Federacije. Usluga koju je njegovom DF-u  napravio SDP prije 8 godina, podrškom Milanu Dunoviću da bude izabran za potpredsjednika FBiH ne namjerava vratiti. – Da ih častim? Ne pada mi napamet. Neka razgovaraju sa SDA, predlaže im. Jer on, kao, nema veze sa SDA, koja će njegovoj stranci ustupiti, tako su rekli, jedno mjesto u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta BiH. Iz njegova odgovora jasno se može zaključiti što je, zapravo, htio reći: – Ja to bez gazdina dopuštenja ne smijem napraviti.

Njegovoj 16- godišnjoj borbi za državu, na sreću, svih dobronamjernih u ovoj zemlji, ipak, bliži se kraj. Na sljedećim izborima,  neće se moći ponovo kandidirati, nakon dva uzastopna mandata. A valjda će se do tada izmijeniti i izborna pravila koja će spriječiti pojavu novih prevaranata i parazita. Tada će, umjesto “ne mogu sada stati u borbi za građansku državu”, smisliti suprotno, obrazloženje, pa, vjerojatno, lakonski, patetično poručiti: -Dosta sam se ja borio, eto neka sada borbu nastave mlađi. Borbu od koje je jedino on i njegovo blisko okruženje, imao korist, a svi drugi, uključujući i državu, samo štetu.

Piše: Milan Šutalo

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori