Featured Video Play Icon

NIKŠIĆ: Očekujem komplikacije na federalnoj razini, doći će vrijeme kada će se ispitat kako je SDA došla do ovog u Domu naroda

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za Dnevnik D Federalne televizije je izjavio da će tko god dođe na u Vijeće ministara, a spreman je raditi i dogovarati se – biti neuporedivo bolji od postojećeg.

– Ako uspijemo pomjeriti stanje za deset posto da bude bolje, to je ogroman pomak – siguran sam da će biti puno više – kazao je Nikšić i dodao da su svi potpisnici sporazuma spremni dogovarati se, raditi i pokazati da se može drugačije.

Nikšić je kazao kako je moguće i da nisu u pravu: “Ukoliko se pokaže da ćemo ponovo biti suočeni s blokadama, nitko od nas nije rođen ni da bude ministar ni da bude premijer – možemo se povući iz vlasti”.

“Jasan je stav Osmorke i HDZ-a o NATO-u”

Evidentno je, kaže, da ćemo na političkoj sceni imati spremnost da se razgovara, dogovara, deblokira, rješavaju svakodnevni problemi građana. Nikšić je naglasio kako su Dragan Čović i Milorad Dodik pokazali spremnost raditi, surađivati i dogovarati se.

– Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu – ispričat ćemo se i povući se – kazao je Nikšić.

Za kandidaturu Sevlida Hurtića je rekao da je rezultat kompromisa Osmorke i SNSD-a: “Dogovorili smo se da Pokret za državu predloži kandidata”. Dodao je kako je ovo primjer da se može dogovoriti oko nekih stvari kad se želi. Nikšić je još poručio kako ne pristaju na optužbe SDA da Hurtić nije predstavnik Bošnjaka.

Što se tiče NATO-a, Nikšić je istakao kako u sporazumu stoji da nastavljaju raditi na svim integracijskim procesima u BiH – a jedini integracijski proces u BiH je priča i suradnja s NATO-om: “Vrlo jasan je stav i Osmorke i HDZ-a BiH – da BiH treba biti članica NATO-a”.

Kad je u pitanju Izborni zakon, kazao je kako su pristali da će ga donijeti: “Vrlo jasna je pozicija HDZ-a BiH, vrlo jasna je i naša. HDZ-u bi bilo prihvatljivo ono što smo govorili da članove Predsjedništva biramo u Parlamentu. To je prvi put da svi iz Federacije dolazimo s istih pozicija da želimo birati članove Predsjedništva. Pa ćemo onda razgovarati s RS-om možemo li do kompromisa. Ali to ne znači da ćemo odstupiti od principa koje smo postavili”.

“Nema trgovine o ugovoru s Islamskom zajednicom”

Nikšić je ponovio, kad je riječ o ugovoru države s Islamskom zajednicom, da tu nema političke trgovine.

Govoreći o uspostavi vlasti na razini FBiH, kazao je kako očekuje komplikacije – doći će vrijeme, kazao je, kada će netko ispitati kako je SDA došla do utjecaja u Domu naroda: “Postoji većina u Zastupničkom, postoji većina u Domu naroda – svugdje u svijetu oni koji dokažu da imaju većinu imaju pravo imenovati mandatara i vladu“.

SDP nema svog kandidata za potpredsjednika FBiH – Vojin Mijatović to neće biti, potvrdio je Nikšić.

Za neustavni dan RS-a nadležne su institucije, kaže Nikšić i dodaje kako se ne može očekivati da se preko noći riješi situacija: “Mi sad nismo dio vlasti, ali opet smo mi odgovorni iako je ministar sigurnosti iz SDA i ministar obrane iz DF-a”.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori