Medij: Turska između Rusije i Ukrajine se zapravo igra s obje strane

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Ankara je Ukrajini počela isporučivati ​​kazetnu municiju američke proizvodnje, piše časopis Foreign Policy iz Washingtona, iako Turska nije potvrdila tu informaciju. Moskva je izjavila da prati situaciju, ali je teško provjeriti točnost ovog i sličnih izvješća. Ipak, Ankara nastavlja nuditi svoje usluge kao posrednik i Moskvi i Kijevu. Jedna od posljednjih inicijativa bila je ideja da se uspostave humanitarni koridori za prijevoz ranjenika iz ratne zone u Ukrajini.

Prema izvanrednom profesoru na Institutu za azijske i afričke studije Moskovskog državnog sveučilišta Pavelu Šlikovu, što se tiče rusko-ukrajinskog sukoba, Turska isključivo nastavlja slijediti svoje nacionalne interese i to apsolutno ne skriva, govori za ruski medij Kommersant. Stoga, s jedne strane, aktivno njeguje svoje odnose s Rusijom, a s druge strane nastavlja podržavati Ukrajinu.

“Trenutno promatramo kako se Turska probija na drugo mjesto nakon Kine kao glavni trgovinski partner Rusije s procijenjenim prometom većim od 70 milijardi dolara. Razmjena raste i sve grane turskog gospodarstva imat će koristi od ojačanih odnosa s Rusijom”, objasnio je stručnjak. Što se tiče Ukrajine, ponovio je da se Turska od sredine 2010-ih godina dosljedno pridržava prozapadnog stajališta o ukrajinskoj krizi, što nije ometalo njezinu interakciju s Moskvom. Analitičar je istaknuo da s obzirom na neuobičajenu vanjsku politiku Turske sa svim globalnim igračima, ona povećava svoj potencijal međunarodnog igrača višeg kalibra nego što joj to dopuštaju resursi, pa čak i uspijeva prevladati strukturna ograničenja članstva u raznim međunarodnim organizacijama.

Geopolitika news/https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)