Kraj agonije za uspješnog gospodarstvenika iz Posušja, Damir Vican dočekao pravdu

Vrijeme:3 min, 2 sec

 

Agonija Damira Vicana, donedavno predsjednika Udruge gospodarstvenika Posušje i vlasnika tvrtke Miviko, napokon je završena, piše Večernji list BiH, i to pravomoćnom oslobađajućom presudom u slučaju u kojem se njegove tvrtke teretilo da su raspolagale protupravno ostvarenom imovinskom koristi Elektrokontakta SA i oštetili poduzeće za iznos od 141 tisuću i 627 maraka.

Bez novih prijedloga

I šest godina nakon optužnice Vican je dočekao pravdu.

– Osoba sam koja je 35 godina u gospodarstvu, a da sam htio činiti kaznena djela, ne bih sada imao 150 zaposlenih i ne bih ulagao milijune u državu – kazao je, između ostalog, u obrani, a tu rečenicu ponovio je i nama kada smo s njim kontaktirali nakon što smo dobili potvrdu da je oslobođen optužbi.

Sud je odbacio optužbe i protiv Damira Vicana, kao i protiv gospodarskih društava Vican Trade i Miviko. U obrazloženju, među ostalim, stoji da djela za koja se terete nisu kaznena djela jer ne sadrže činjenice i okolnosti subjektivne prirode, opis kaznenog djela ne sadrži ni činjenice ni okolnosti koje čine zakonska obilježja kaznenog djela oštećenja vjerovnika. Za istaknuti je da su pred ovim sudom izvedeni dokazi koji su izvedeni pred prvostupanjskim sudom u redovitom i ponovljenom postupku nakon ukidanja rješenja, a da tužiteljstvo i obrana nisu imali novih prijedloga za izvođenje dokaza, pa iz toga razloga sud je činjenični opis optužnice od tužitelja primio k znanju. No, izmjene nije prihvatio zato što su pred ovim sudom izvedeni samo dokazi koji su već izvedeni pred prvostupanjskim sudom u dvama postupcima, a na raspravi pred ovim sudom nije izveden ni jedan novi dokaz koji bi ukazivao na to da se izmijenilo činjenično stanje izneseno u optužnici i da bi slijedom toga bilo potrebno korigiranje činjeničnog opisa. Prema svemu sudeći, optužnica nije sadržavala vrijeme počinjenja kaznenog djela te je bila neodređena, pa se optuženi po takvoj optužnici i nije mogao adekvatno braniti.

Također, branitelji su ustvrdili da iz činjeničnog opisa djela ne proistječe bilo koja, a posebno druga komponenta izravnog umišljaja, a to je htijenje zakonom propisane posljedice predmetnog djela, odnosa da se ošteti vjerovnik. Damir Vican je objavio i oglas u Službenim novinama FBiH vezano uz smanjenje kapitala u društvu Vican Trade te je istim oglasom obavijestio sve vjerovnike da je društvo spremno izmiriti obveze ili za njih dati osiguranje te je i tako jasno pokazao da na strani optuženih nema govora o tome da želi učiniti ili da čini kazneno djelo. Iz činjeničnog opisa, što je na kraju i dokazano, ne proistječe subjektivni odnos jer je s aspekta subjektivnog odnosa prema djelu potrebna izravna namjera, odnosno izravan umišljaj da je počinitelj bio svjestan svih zakonskih obilježja djela te kad je svojom radnjom izvršenja djela htio prouzročiti zakonom propisanu posljedicu djela.

Večernjak podsjeća da je tvrtka Miviko počela kao veletrgovina kabelima i elektromaterijalom europskih proizvođača 2008. godine, a onda od 2010. proizvodi vlastite kabele koje izvozi na najjača europska tržišta i radi za neke od najuspješnijih tvrtki na Starom Kontinentu. Iz godine u godinu planiraju i šire svoju prodajnu mrežu, a imaju i vojsku zadovoljnih zaposlenika.

Pobjeda u pravnoj bitci

Zasigurno, svanut će i Damiru Vicanu jer je proteklih godina, unatoč uspjesima svojih tvrtki i činjenici da ga se cijeni kao poslodavca, te je bio na čelu Udruge poslodavaca Posušje, nezgodno se bilo nositi sa slučajem koji još od početka nije bio postavljen ozbiljno, ali trebalo je s tim živjeti i boriti se te na kraju i pobijediti u pravnoj bitci. Na kraju, Vican je istaknuo zadovoljstvo što je ovaj proces priveo kraju i što može nastaviti isključivo s onim što najbolje zna, a to je bavljenje biznisom.

Željko Andrijanić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)