Featured Video Play Icon

FORMIRANJE VLASTI U FBiH: SDA nastavlja s pritiskom na visokog predstavnika

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije upozorilo je visokog predstavnika Christiana Schmidta da bi njegove daljnje aktivnosti po pitanju uspostave federalne vlasti dodatno destabilizirale političku situaciju. Postavlja se pitanje je li najveća bošnjačka stranka ovime jasno dala do znanja kako će definitivno blokirati uspostavu nove vlasti na razini Federacije.

SDA upozorava visokog predstavnika da bi nametanje jednokratnog rješenja koje se odnosi na izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH, vodilo prema anarhiji i stanju u kojem bi se politički procesi umjesto po Ustavu, odvijali po ad hoc rješenjima. Dopredsjedatelj Zastupničkog doma federalnog parlamenta Mladen Bošković poručuje kako je riječ o još jednom spinu od strane najveće bošnjačke stranke, prenosi RTV HB.

„Nikada nisam bio za bilo kakve blokade, nego smo samo govorili o stvarima koje ne omogućuju da stranke okupljene oko HNS-a ne konzumiraju ona prava koja im je na izborima dao hrvatski narod. To treba dobro znati razjasniti i iskomunicirati, a ne odgovarati na ove spinove hoće li netko nešto blokirati“, istaknuo je Bošković.

Politolog Danijel Vidović poruke Predsjedništva SDA tumači kao prijetnje, da ih se ne pokušava onemogućiti u blokadi uspostave federalne vlasti.

„Imajući u vidu dosadašnje ponašanje SDA i činjenicu da je visoki predstavnik svojom nametnutom odlukom onemogućio njihov plan preuzimanja kontrole unutar hrvatskog kluba u Domu naroda federalnog parlamenta, ovakve reakcije pa i nekakve polu-prijetnje su očekivane. Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA sve ide u smjeru blokade uspostave vlasti u Federaciji BiH“, kazao je politolog Danijel Vidović.

Bošković naglašava kako se umjesto blokada svi zajedno trebaju okrenuti ključnom pitanju, a to je kako poboljšati životni standard svih stanovnika u Federaciji.

„Život ne može stati dok netko nešto blokira, život mora ići dalje. Trebamo pronaći rješenje kako i na koji način smanjiti namete na plaće i kako omogućiti da ljudi imaju veća primanja, posebice kada govorimo o realnom sektoru“, naglasio je Bošković.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)